Vrhovni sud SAD odlučio je da Amerikanci mogu da poseduju i služe se vatrenim oružjem, naročito u slučaju samoodbrane, što je prvi put da najviša pravosudna institucija SAD razmatra tu osetljivu temu. Takvim potezom proglašen je nevažećim zakon Vašingtona iz 1975. koji je stanovnicima američke prestonice zabranjivao posedovanje oružja.

Vrhovni sud SAD odlučio je da Amerikanci mogu da poseduju i služe se vatrenim oružjem, naročito u slučaju samoodbrane, što je prvi put da najviša pravosudna institucija SAD razmatra tu osetljivu temu. Takvim potezom proglašen je nevažećim zakon Vašingtona iz 1975. koji je stanovnicima američke prestonice zabranjivao posedovanje oružja. Gradonačelnik Vašingtona Ejdrijan Fenti izjavio je da svi građani moraju da registruju lako vatreno oružje. On je, takođe, upozorio da bi veće količine lakog oružja na tom području mogle da povećaju rizik od oružanih sukoba. Štaviše, jedan konzervativno nastrojeni sudija izjavio je da pravo na posedovanje oružja nije apsolutno i ne odnosi se na bivše zatovrenike i mentalno obolele.
Predsednički kandidat američkih demokrata Barak Obama s radošću je prihvatio potez Vrhovnog suda. On je istakao da odluka predstavlja potporu ideje zaštite ustavnog prava nošenja oružja, ali i apelovao na građane da se odgovorno ponašaju. Dozvolu za posedovanja oružja pozdravio je i njegov rival, predsednički kandidat Republikanske stranke Džon Mekejn koji je naglasio značaj te „istorijske pobede“. „Za razliku od elitista koji smatraju da Amerikanci posežu za oružjem jer su ogorčeni, najnovija odluka priznaje da je posedovanje oružja sveto i osnovno pravo.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari