Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država juče je poništio zakon o braku kao zajednici muškarca i žene. Taj zakon iz 1976. godine je „neustavan jer uskraćuje lične slobode zaštićene Petim amandmanom (na Ustav SAD)“, odlučio je Vrhovni sud, a to je i stav administracije predsednika Baraka Obame.


Ta sudska odluka omogućava, prenela je Beta, da homoseksualni parovi čiji brak dopušta 12 od ukupno 50 država SAD, kao i oblast u kojoj je glavni grad Vašington, imaju iste savezne beneficije kao i venčani heteroseksualni parovi. To su prava iz oblasti poreske politike i zaštite zdravlja, i penziona prava.

Petoro sudija Vrhovnog suda glasalo je za poništenje odluke, a četiri protiv, preneo je Bi-Bi-Si. Rezultati anketa javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava gej brakove. Svetski mediji jučerašnju presudu tumače kao istorijsku. Uoči jučerašnjeg odlučivanja, brojni građani su se okupili pred zgradom Vrhovnog suda nadajući se da će pronaći mesto u sudnici. Postupak za ocenu ustavnosti zakona o braku kao zajednici muškarca i žene pokrenula je Edit Vindzor (83) iz Njujorka, koja je morala da plati porez od 363.000 dolara kada je od svoje žene nasledila nepokretnost. Da je bila udata za muškarca, porez ne bi morala da plati.

Zakon iz 1976. uneo je nejednakost u čitav pravni sistem Sjedinjenih Država, napisao je u jučerašnjoj presudi sudija Entoni Kenedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari