Od veština da se zadovolji Rusija moglo bi da zavisi da li će liderka privremene vlade Kirgistana postati i nova predsednica ove centralno-azijske zemlje.

 Roza Otunbajeva obećala je da će raspisati izbore u narednih šest meseci na kojim će biti izabran naslednik Kurmanbeka Bakijeva, koji je razbesneo Kremlj kada je prošle godine ustupio Amerikancima bazu Manas blizu prestonice Biškeka, koja je ključna za operacije NATO u Avganistanu.

Omurbek Tekebajev, visoki zvaničnik u prelaznoj vladi, priznaje da je Moskva imala ključnu ulogu u „svrgavanju Bakijeva“ uprkos negiranjima ruskog premijera Vladimira Putina. On povezuje umešanost Putina sa budućnošću američke baze Manas.

„Očigledno je koliko Rusija uživa što je Bakijev smenjen. Stoga postoji velika verovatnoća da dođe do zatvaranja američke baze u Kirgistanu“, kaže Tekebajev.

Iako je Otunbajeva izjavila da SAD mogu da nastave da koriste bazu Manas, visoki ruski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, jasno je stavio do znanja da Kremlj očekuje skoro zatvaranja baze. On objašnjava da je Bakijev prekršio obećanje da će „proterati“ Amerikance i dodao da bi u „Kirgistanu trebalo da postoji samo jedna baza, i to ruska“.

Iako se Otunbajeva posmatra kao „čista“ politička ličnost, nezaprljana skandalima i sposobna da ujedini sve frakcije i stvori stabilnu vladu, postoji uverenje da je ona samo „ukrasna figura“ za dvojicu uticajnih opozicionih lidera Temira Sarijeva i bivšeg premijera Almazbeka Atambajeva. Moskva bi mogla da izvaga svoje opcije i reši ko bi mogao da bude njen najpouzdaniji saveznik u centralnoj Aziji.

Šta će se sledeće događati je neizvesno, ali i osetljivo pitanje, jer osiromašeni Kirgistan zavisi od toga da li će se novo rukovodstvo, u trećem pokušaju svežeg početka od sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza, pokazati osvešćenije i poverljivije od svojih prethodnika. Biće od pomoći, tvrde stručnjaci, ukoliko Rusija, SAD i regionalne sile poput Kine i Kazahstana ne pokušaju da je eksploatišu u postojećem političkom vakuumu, već da se usredsrede na davanje konstruktivnih saveta i pomoći te prestanu da iskorišćavaju Kirgistan kao teren za veliku igru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari