Predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke izjavio je juče da bi američka ekonomija mogla da izbegne veliki slom. Prema njegovim rečima, rizik od značajnog ekonomskog kraha „umanjen je tokom proteklog meseca“. Potcenjujući nedavni rast stope nezaposlenosti koji je najveći u protklih 20 godina, Bernanke je izjavio da su serija smanjenja kamatnih stopa u kombinaciji sa smanjenjem poreza u proteklih devet meseci pomogli SAD da izmiri svoje ekonomske probleme.

Predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke izjavio je juče da bi američka ekonomija mogla da izbegne veliki slom. Prema njegovim rečima, rizik od značajnog ekonomskog kraha „umanjen je tokom proteklog meseca“. Potcenjujući nedavni rast stope nezaposlenosti koji je najveći u protklih 20 godina, Bernanke je izjavio da su serija smanjenja kamatnih stopa u kombinaciji sa smanjenjem poreza u proteklih devet meseci pomogli SAD da izmiri svoje ekonomske probleme. Bernanke, međutim, nije rekao da li rast cena naftnih derivata predstavlja rizik od rasta stope inflacije. Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na to da je rat u Irak i njegova finansijska i ekonomska cena trenutno najveća briga prosečnog Amerikanca.
Prethodno je demokratski predsednički kandidat Barak Obama oštro kritikovao ekonomsku politiku svog republikanskog rivala Džona Mekejna. U prvom govoru od kada je Hilari Klinton napustila trku, Obama je optužio Mekejna da u potpunosti odobrava i zagovara ekonomsku politiku predsednika Džordža Buša. U odgovoru iz kampa Mekejna navodi se da će mere koje predlaže Obama oslabiti američku ekonomiju. Obama se nada da će usredsređujući se na ekonomiju ubediti neopredeljene birače da glasaju za njega. U govoru u Severnoj Karolini, Obama je lansirao svoj program „Promene koje rade za tebe“, koji se pre svega odnosi na ekonomiju.
Obama je obećao „hitnih 50 milijardi dolara“ onima koji su najviše pogođeni ekonomskim problemima zemlje. Optužio je Mekejna da nije učinio ništa kako bi pomogao 1.5 miliona ljudi koji se suočavaju s problemima širom Amerike“. On je obećao da će uvesti veće takse na profite američkih naftnih kompanija. Mekejnov kamp je uzvratio opisujući Obamu kao „liberalnog poreznika i rasipnika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari