Predsednik SAD Barak Obama rekao je na skupu za prikupljanje sredstava koji su organizovali američki Jevreji u Vašingtonu da će njegova administracija posvetiti „sve svoje kreativne moći“ u nastojanju da uspostavi mir na Bliskom istoku. Domaćin večere za prikupljanje donacija priređene u ponedeljak bila je organizacija Amerikanci za podršku jakih američko-izraelskih odnosa. Večera je održana u jednom hotelu u Vašingtonu.


Obama je uverio donatore da su njegovi ciljevi isti kao njihovi – bezbedna jevrejska država koja živi u miru sa svojim susedima, iako je moguće da se pojave „taktički nesporazumi“ na putu da se to postigne. Pre mesec dana Obama se javno sukobio sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom oko toga kako postići mir između Izraela i Palestinaca, zbog čega su ga republikanci optužili da nedovoljno podržava Izrael.

Američki predsednik je istakao da će čak i za vreme previranja na Bliskom istoku „neprikosnoveni princip biti da su SAD i Izrael uvek čvrsti saveznici i prijatelji“. Obama je takođe rekao da SAD i Izrael moraju da gledaju na celu situaciju iz novog ugla pošto je mirovni proces u ćorsokaku.

Ovo je bila prva od dve večere organizovane za prikupljanje donacija za Obamin Fond za pobedu, u kome se sakupljaju sredstva za predsedničku kampanju 2012. kada će se Obama boriti za drugi predsednički mandat. Ulaznice za večeru su bile rasprodate, a oko 80 donatora platilo je između 25.00 i 35.800 dolara.

Obama je kasnije prisustvovao i večeri demokratskog Srednjoatlantskog finansijskog komiteta. Očekivalo se da će tom događaju prisustvovati oko 100 ljudi koji će platiti između 10.000 i 35.800 dolara za ulaznicu. Američki predsednik učestvovao je poslednjih dana u nizu manifestacija za prikupljanje sredstava za svoju izbornu kampanju. Učestvovao je na tri takva događaja u Majamiju i jednom u Puerto Riku prošle nedelje a kasnije ove nedelje ide u Njujork gde će učestvovati na dva događaja sa donatorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari