Iran je juče istom merom uzvratio na kritike američke državne sekretarke Hilari Klinton da je zemlja postala „vojna diktatura“, te da politiku zemlje vodi iranska Revolucionarna garda. Ministar spoljnih poslova Manučer Motaki nazvao je izjavu Klintonove „novom prevarom“ te nazvao Ameriku vojnom diktaturom.

„Amerika je samu sebe uhvatila u klopci vojne diktature podgrevajući tenzije u regionu“, kaže Motaki aludirajući na američke ratove u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu. On je dodao da „SAD vode pogrešnu politiku na Bliskom istoku te da su nastavili lošu praksu prethodne administracije“. Apelovao je takođe na Kinu i Rusiju da se odupru naporima SAD da podrže sankcije protiv Irana. „Našim kineskim prijateljima je jasno da SAD planiraju veći stepen dominacije u Africi kao što žele da dominiraju bliskoistočnim energetskim resursima“, kaže Motaki imajući u vidu težnje Pekinga da proširi uticaj u Africi. On je najavio da će Iran povećati svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom ukoliko ta zemlja zauzme „korektan i logičan“ potez prema Iranu.

Naime, ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije saopštilo je da uvođenje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa ne bi bilo dovoljno brzo rešenje. Princ Saud al Fejsal je nakon razgovora sa Klintonovom u Rijadu izjavio da pretnje koje dopiru iz Irana zahtevaju „mnogo hitnije rešenje“ od sankcija.

Pojedini regionalni stručnjaci uvereni su da sankcije neće delovati kada je u pitanju Iran te nalažu više puta prolongirani pristup jačeg ekonomskog pritiska iranskih suseda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari