SAD su pokrenule ambiciozan program modernizacije nuklearne bombe B61 za koji mnogi stručnjaci kao i članovi Kongresa ocenjuju da je preskup i nepotreban. Modernizacija ove bombe smatra se neophodnom za budućnost američkog nuklearnog arsenala, a takođe se očekuje da će omogućiti da se nastave napori u smanjenju naoružanja, navodi Frans pres u analizi.

Ovo je najstarija atomska bomba u američkom arsenalu i neophodan joj je remont pre nego što zastarela elektronika ne otkaže početkom iduće decenije, ocenili su bezbednosni zvaničnici. Bomba je u službi u američkom ratnom vazduhoplovstvu od kraja 1970-ih, i baca se iz aviona.

Bezbednosni zvaničnici su u izjavama pred panelom Predstavničkog doma američkog Kongresa prošle nedelje istakli da je ova bomba i dalje neophodna. „Bomba B61 je jedino oružje u našem arsenalu koje istovremeno ispunjava taktičke i strateške misije“, rekao je general Robert Keler, šef Strateške komande koja upravlja američkim strateškim snagama.

Snaga svake bombe, koja postoji u četiri modela, može da se reguliše da ide od 0,3 do 360 kilotona, što je jednako 360.000 tona TNT-a. Amerikanci su oko 180 ovih bombi rasporedili u Evropi u NATO bazama u Nemačkoj, Belgiji, Italiji, Holandiji i Turskoj. Plan je da se modernizacijom od više tipova ove bombe napravi samo jedan model B61-12, čime bi se povećala bezbednost i smanjili troškovi održavanja, rekao je Hans Kristensen, analitičar iz Američke federacije naučnika (FAS). Takođe treba da joj se doda oprema za navođenje da bi postala preciznija.

Međutim, program modernizacije koji je tek na početku već odstupa od prvobitnih planova. Pre dve godine procenjeno je da će koštati četiri milijardi dolara, a sada se kalkuliše da će koštati 8,1 milijardu dolara, dok panel Pentagona procenjuje da će troškovi biti između 10 i 12 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari