Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun založio se juče na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu za nastavak dijaloga Zapada i Irana o nuklearnom programu Teherana. On je poručio da Iranci moraju da poštuju rezolucije Saveta bezbednosti UN i dokažu da njihove nuklearne aktivnosti nisu usmerene ka pravljenju oružja.


Ban je izrazio zabrinutost zbog izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se sugeriše da nuklearni program Irana ima vojnu dimenziju. Poslednji razgovori svetskih sila i Irana koji su vođeni u januaru 2011. u Istanbulu završeni su bez rezultata. Ambasador Irana u Austriji Ibrahim Šeibani ocenio je da najnovije sankcije EU protiv Irana predstavljaju psihološki rat, javila je Irna. Nasuprot tome, ministar odbrane Izraela Ehud Barak pozvao je svet da brzo reaguje kako bi sprečio Iran da stigne do tačke kada čak ni „hirurška vojna intervencija“ ne bi mogla da osujeti napore Teherana da razvije nuklearno oružje. Barak je na konferenciji za novinare u Davosu nazvao ponašanje Irana pretnjom za ceo svet. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ranije pozdravio odluku EU o uvođenju embarga na izvoz iranske nafte.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Njuland saopštila je da nije dovoljna izjava iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada da je Iran spreman za pregovore o svom nuklearnom programu. „Takvom retorikom ne ispunjavaju se postavljeni kriterijumi, koji podrazumevaju da je Iran istinski spreman da predoči svetu sve detalje nuklearnog programa i dokaže svoje tvrdnje da te aktivnosti imaju mirnodopsku svrhu“, rekla je Njuland. Ministar inostranih poslova Irana Ali Akbar Salehi je poručio da Teheran želi da pregovara sa Zapadom u duhu uzajamnog poverenja.

Ubijena šestorica Pakistanaca

Iranska pogranična policija ubila je najmanje šestoricu Pakistanaca i ranila dvojicu, javio je Bi-Bi-Si pozivajući se na izjave zvaničnika iz grada Gvadara. Oni su stradali nakon što su neovlašćeno prešli na teritoriju Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari