Američka administracija je saopštila da „resetovanje“ odnosa sa Rusijom neće ići iza leđa i na račun Srednje i Istočne Evrope, nastojeći da umiri nekoliko bivših predsednika i zvaničnika iz novih članica EU koji su prethodnog dana izrazili bojazni u vezi s tim u apelu predsedniku SAD Baraku Obami.

U pismu u celini objavljenom u poljskom listu Gazeta viborča, a koje je predstavljeno na specijalno priređenoj debati u Vašingtonu, sedmorica bivših predsednika istočnoevropskih zemalja sa Vaclavom Havelom i Lehom Valensom na čelu između ostalog zahtevaju da SAD ne odustanu od antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

„Razumem vašu uznemirenost, ali nećemo prodati vaše interese. To pismo je pre trebalo da uputite liderima Zapadne Evrope jer su oni više od nas skloni da prave ustupke Rusiji“, poručio je bivšim liderima „nove“ Evrope nekadašnji visoki američki zvaničnik Stiven Larabi, preneli su juče poljski mediji. Predstavnik Stejt departmenta u toj debati Danijel Frid podsetio je da je američki potpredsednik Džo Bajden, predstavljajući buduću spoljnu politiku Obamine administracije, jasno stavio do znanja da nema povratka starim sferama uticaja.

Međutim, apel „nove“ Evrope Obami prilično je oštro odbacila nekadašnja šefica Stejt departmenta Madlen Olbrajt, koja je i sama doseljenik iz tadašnje Čehoslovačke u SAD. „Srednja Evropa je žrtva sopstvenog uspeha jer je u procesu integracija sa Zapadom prestala da pravi probleme američkoj administraciji. Ne treba da se osećate kao žrtve neinteresovanja SAD. Treba da budete zadovoljni što za ovu administraciju niste problem. Ima ona dovoljno drugih. Trebalo bi da osećate satisfakciju što više niste u centru pažnje“, kazala je Olbrajtova. Adam Danijel Rotfeld, bivši šef poljske diplomatije i jedan od šestorice autora studije o odnosima SAD i „nove“ Evrope koja je i poslužila kao povod da lideri upute apel i pismo Obami, u razgovoru za jučerašnju Gazetu viborču kazao je da frustraciju u društvima zemalja u tranziciji zaista izaziva i to što su postale deo „normalnog“ sveta i moćnike više ne interesuju kao proteklih 20 godina. Rotfeld je dodao da autori studije i apela Obami ne osporavaju potrebu da se odnosi SAD i Rusije „resetuju“, niti to da Vašington treba da pregovara s Moskvom o američkom antiraketnom štitu u Poljskoj i Češkoj. „Ali, poštovanje međunarodnih dogovora je test kredibiliteta SAD. Ako Amerika želi da pregovara sa Rusijom o štitu, to je korisno i potrebno, ali to mora da učini uz učešće zemalja koje su pristale da prime štit, dakle Poljske i Češke“, rekao je Rotfeld.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari