Vašington sprema nove sankcije za Iran pošto je obelodanio navodni plan Teherana o atentatu na saudijskog ambasadora u Sjedinjenim Državama. Protiv dvojice Iranca podignuta je optužnica zbog zavere u koju je, kako tvrde američki zvaničnici, umešana Iranska revolucionarna garda. Državna sekretarka Hilari Klinton zatražila je da se Iranu uputi „veoma snažna poruka“.

Stejt department je izdao saopštenje u kojem upozorava na mogućnost terorističkih napada usmerenih na američke ciljeve širom sveta.

Prema proceni američke vlade, navodni plan Teherana o ubistvu saudijskog ambasadora „možda ukazuje na to da je iranska vlada posvetila veću pažnju terorističkim aktivnostima protiv diplomata iz određenih zemalja“.

Klintonova je pohvalila učesnike operacije za otkrivanje zavere. „Naši nadležni organi i obaveštajne agencije ostvarili su izuzetan rezultat i mi ćemo se konsultovati s prijateljima i partnerima širom sveta u vezi s tim kako da pošaljemo veoma snažnu poruku da ovakva akcija, kojom se krše međunarodne norme, mora da bude okončana“, rekla je Klintonova na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da su osumnjičeni organizatori atentata pokušavali da unajme ubice iz meksičkih narkokartela. „Niko ne bi mogao da izmisli da bi pokušali da odu u meksički narkokartel i zatražili profesionalnog ubicu da ubije saudijskog ambasadora, zar ne?“, kazala je Klintonova.

Sjedinjene Države ponele su se nezrelo u svojoj najnovijoj detinjastoj igri protiv Irana, ocenio je predsednik iranskog parlamenta Ali Larižani, prenela je novinska agencija IRNA. Tvrdnje američkih zvaničnika o umešanosti zvaničnog Teherana u navodni plan za atentat na saudijskog ambasadora u SAD Larižani je nazvao neosnovanim i pogrešnim. „Amerika skriva svoje unutrašnje probleme naturajući neosnovane tvrdnje kroz masivnu medijsku kampanju protiv Irana“, rekao je Larižani na jučerašnjoj sednici parlamenta.

Stalni predstavnik Irana u UN Mohamad Kazei u pismu generalnom sekretaru Ban Kimunu oštro je protestovao „protiv neosnovanih i pogrešnih tvrdnji o planu za ubistvo saudijskog ambasadora u Vašingtonu“. Iran je, navedeno je u pismu koje citira IRNA, uvek osuđivao terorizam „jer je i sam žrtva terorizma što jasno dokazuju ubistva iranskih nuklearnih naučnika u poslednje dve godine od cionističkog režima koji podržava SAD“.

Glavni tužilac SAD Erik Holder rekao je da umešanost Irana u zaveru predstavlja „skandalozno kršenje američkog i međunarodnog prava“. U saopštenju iz kabineta britanskog premijera Dejvida Kamerona se navodi da su šokantni „nagoveštaji da su ovom zaverom rukovodili elementi iranskog režima“ i najavljuju mere koje će obavezati Iran „da snosi odgovornost za svoje akcije.“

Američki zvaničnici su rekli da vojna intervencija protiv Irana nije razmatrana. Ministarstvo finansija je uvelo sankcije petorici Iranaca uključujući dvojicu protiv kojih je podignuta optužnica zbog navodne umešanosti u zaveru. Dvojica optuženih identifikovani su kao Mansor Arbabsiar (56), koji ima američki i iranski pasoš i Golam Šakuri, koji je stacioniran u Iranu i za koga se priča da je pripadnik jedinice Revolucionarne garde. I ostala trojica slove za visoke članove iste formacije. Arbabsiar, koji je 29. septembra uhapšen na aerodromu Džon Kenedi u Njujorku, priznao je da je umešan u zaveru, kaže Holder. Međutim, njegov advokat je izjavio da se u sudnici neće izjasniti krivim.

O Šakuriju se spekuliše da je u Iranu. Američki zvaničnici su izjavili da je Arbabsiar uspostavio kontakt s doušnikom za američku Agenciju za borbu protiv narkotika, koji se predstavljao kao pripadnik meksičkog narkokartela. Nakon niza sastanaka izveden je zaključak da su se pojavili detalji zavere u kojoj učestvuju pripadnici iranske vlade koji plaćaju 1,5 miliona dolara za ubistvo saudijskog ambasadora Abdela al Džubeira. Zvaničnici Ministarstva pravde tvrde da je prethodno zamišljeno mesto atentata bila saudijska ambasada.

Međutim, u razgovorima koji su tajno snimljeni za američke vlasti Arbabsiar je navodno razmatrao da ambasador bude ubijen u omiljenom restoranu uprkos mogućnosti da će biti puno žrtava. Holder tvrdi da bi zavera bila izvedena eksplozivima, ali je naglasio da eksploziv nije postavljen. Holder je izjavio da je Arbabsiar uz odobrenje Šakurija prebacio 100.000 dolara na račun američke banke za doušnika kao akontaciju. Arbabsiar i Šakuri su optuženi da su kovali zaveru da ubiju stranog zvaničnika, za zaveru u vezi sa oružjem i za zaveru za izvršenje međunarodnih terorističkih akcija. Neimenovani zvaničnici su rekli novinarima da je i izraelska ambasada u SAD trebalo da bude meta napada.

Arbabsiar se u utorak na kratko pojavio u sudnici u Njujorku. Nije se izjasnio o krivici i nije mu određena kaucija. Ukoliko bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, preti mu doživotna kazna zatvora.

Jesu li Ahmadinežad i društvo amateri?

Ukoliko se optužbe na račun Teherana pokažu tačnim „amaterski drzak plan o ubistvu saudijskog ambasadora bombom u restoranu u Vašingtonu označio bi promenu u iranskoj taktici“, ocenio je Sajmon Henderson iz vašingtonskog Instituta za Bliski istok. „Ovako zamišljen atentat bio bi odstupanje od uobičajene suptilnosti Irana“, rekao je Henderson za Vašington post. Hilal Kašan, profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu Bejrut ne očekuje da „rat izbije sutra“, ali i kaže da „ako je i bilo nade da će se saudijsko-iranski odnosi popraviti, sada im je došao kraj“. Jedna od posledica navodno planiranog atentata, kazao je Kašan za Post, mogla bi da bude jačanje saudijske podrške protestu opozicije u Siriji čiju vlast Teheran snažno podržava. List podseća da se Iran i Saudijska Arabija bore za uticaj u Iraku, Libanu i na palestinskim teritorijama. „Rukavice su skinute“, smatra Frederik Veri iz Rand korporacije, stručnjak za saudijsko-iranske odnose. Odnosi dve zemlje već su na jako niskom nivou, a sada mogu da budu samo još gori, rekao je Veri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari