Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je povodom 15. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je 21. novembra 1995. okončan trogodišnji rat u Bosni i Hercegovini, novoizabrane čelnike BiH da se posvete rešavanju otvorenih ustavnih i drugih pitanja u interesu napretka države.


– Na ovu godišnjicu sećamo se da je mir postignut gradnjom konsenzusa u oblastima od zajedničkog interesa i postizanjem kompromisa za opšte dobro. Ohrabrujem novoizabrane čelnike u Bosni i Hercegovini da razmisle o tim poukama i obavežu se na rešavanje otvorenih ustavnih i drugih pitanja koja se moraju rešiti kako bi njihova zemlja dalje napredovala – rekla je Klintonova u saopštenju koje je objavio Stejt department, a preneli mediji u BiH.

Narodi BiH, prema njenim rečima, zaslužuju stabilnost, efikasno upravljanje i ekonomski napredak. SAD će i dalje biti uz njih i sve zemlje u regiji dok nastavljaju prema prosperitetnoj i mirnoj budućnosti, kazala je Klintonova.

Dejtonski sporazum nazvala je prelomnim za preobražaj balkanskog regiona i velikim uspehom diplomatije Sjedinjenih Država.

– Očekujemo sigurnu i prosperitetnu budućnost za balkanske zemlje kao članice evropskih i evroatlantskih institucija – navela je Klintonova.

Poboljšanja dejtonskog okvira iz 1995, uključujući stvaranje jedinstvene vojske i nove pravne države, te poreskih i carinskih institucija, dodatno su, prema rečima Klintonove, unapredili upravljanje i omogućili Bosni i Hercegovini da preduzme prve korake prema članstvu u EU i NATO-u.

Podsećajući na svoju nedavnu posetu Sarajevu, državni sekretar SAD je kazala da se uverila u značajan napredak koji je ostvaren, ali da ostaje još puno posla za BiH „kako bi se potpuno integrisala u evroatlantsku zajednicu“.

Pre 15 godina, 21. novembra 1995, svetski čelnici parafirali su Dejtonski mirovni sporazum u bazi Ratnog vazduhoplovstva Rajt-Paterson kod Dejtona u Ohaju, stavljajući tačku na rat koji je odneo više od 100.000 života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari