Amerika pooštrila sankcije Rusiji zbog ubistava u Buči, zamrznuta sredstva Putinovih ćerki 1foto (BETAPHOTO Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, u želji da kazne Rusiju za ubistva ukrajinskih državljana u Buči, uveli su pune sankcije najvećim finansijskim institucijama Rusije i blokirali pristup članovima porodice i bliskim saradnicima ruskog predsednika Vladimira Putina finansijskoj imovini koju drže u SAD-u.

Kako prenosi Njujork Tajms, pozivajući se na visokog zvaničnika administracije američke vlade, SAD su, radeći sa članicama G7 i Evropskom unijom, uvele sankcije „potpune blokade“ protiv Sberbanke, najveće finansijske institucije  Rusiji i Alfa banka, jedna od najvećih privatnih banaka u zemlji.

Prema navodima američkog lista, Sberbanka je glavna arterija u ruskom finansijskom sistemu i drži više od trećine finansijskih sredstava zemlje. U februaru je Ministarstvo finansija objavilo ograničene sankcije protiv Sberbanke, ali će sankcije od srede, rekao je zvaničnik, efektivno zamrznuti odnose između banke i finansijskog sistema Sjedinjenih Država.

Administracija je takođe najavila sankcije protiv dve odrasle ćerke Vladimira Putina. Drugi povezani sa ruskim zvaničnicima bliskim Putinu takođe će se suočiti sa sankcijama, uključujući suprugu i ćerku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i članove ruskog saveta bezbednosti, uključujući premijera Dmitrija Medvedeva. Zvaničnik je rekao novinarima da će ti ljudi biti efektivno odsečeni od američkog bankarskog sistema i svih sredstava koja se drže u Sjedinjenim Državama.

List dodaje da će američko Ministarstvo finansija takođe blokirati Rusiju da plaća dugove sredstvima koja su pod jurisdikcijom SAD, što će primorati Rusiju da pronađe nove izvore finansiranja izvan svojih zamrznutih sredstava centralne banke. Krajnji rezultat, rekao je zvaničnik, bio je da će se ruski građani vratiti životnom standardu iz sovjetske ere iz 1980-ih, a gospodin Putin će se sve više osećati kao parija.

Njujork Tajms podseća da je Bajdenova administracija bila pod pritiskom da najavi nove akcije protiv Rusije otkako su se pojavili izveštaji o neselektivnom ubijanju ukrajinskih civila od strane ruskih vojnika u predgrađu Kijeva Buča. Predsednik Bajden je u ponedeljak obećao nove sankcije i nazvao Putina „ratnim zločincem“, iako nije nazvao nasilna dela u Buči genocidom.

Planirano je da Bajden danas potpiše  izvršnu uredbu kojom se zabranjuju sva nova ulaganja u Rusku Federaciju od strane američkih građana, gde god da se nalaze, rekao je zvaničnik.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari