U roku od godinu dana Iran bi mogao da napravi nuklearnu bombu i da pronađe način da je lansira u roku od dve do tri godine – izjavio je američki sekretar za odbranu Leon Paneta. Sjedinjene Države, prema rečima Panete, ne isključuju vojnu akciju protiv Irana kao jednu od opcija.


Gostujući u emisiji „60 minuta“ na televiziji „CBS“, Paneta je kazao da Amerika ne želi da Teheran razvije nuklearno oružje i da bi to bilo prelaženje crvene linije Vašingtona. Američki zvaničnici, kako je naveo, preduzeće sve što je u njihovoj moći da zaustave nuklearne ambicije Irana, a na pitanje znači li to da u obzir dolazi i rat Paneta je odgovorio da „nijedna opcija nije uklonjena“.

Mediji u SAD objavili su i da Vašington pravi specijalnu bombu za uništavanje podzemnih nuklearnih skladišta u Iranu vrednu 330 miliona dolara. Predsednik Barak Obama je u obraćanju naciji prošle nedelje rekao da se zalaže za mirno rešenje iranskog problema, ali ni on nije isključio napad.

Iran je proizveo laserski navođene bombe sposobne za precizno gađanje u pokretnu metu, javila je juče iranska državna televizija, a prenela Beta. Uz vest je prikazan snimak ispaljivanja projektila posle čega je usledila eksplozija u pustinji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari