Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da će SAD zamrznuti novčana sredstva i imovinu svakoga ko bude podrivao libansku demokratski izabranu vladu. To upozorenje odnosi se u najvećoj meri na Siriju i njenog saveznika, organizaciju Hezbolah.
Naređenje predsednika SAD, koje je obrazloženo u pismu upućenom Kongresu, odražava sve veću zabrinutost Vašingtona da će Sirija pokušati da uspostavi kontrolu nad Libanom.

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da će SAD zamrznuti novčana sredstva i imovinu svakoga ko bude podrivao libansku demokratski izabranu vladu. To upozorenje odnosi se u najvećoj meri na Siriju i njenog saveznika, organizaciju Hezbolah.
Naređenje predsednika SAD, koje je obrazloženo u pismu upućenom Kongresu, odražava sve veću zabrinutost Vašingtona da će Sirija pokušati da uspostavi kontrolu nad Libanom. Ta naredba pojavila se mesec dana pošto je Bušova administracija najavila da će zabraniti ulazak u SAD onima koji su „doprineli na bilo koji način sunovratu vladavine zakona u Libanu,“ što se, po svoj prilici, odnosi i na agente sirijskih bezbednosnih službi.
Svi ti koraci preuzeti su u cilju da se poveća pritisak na Siriju u vreme kada postoje osnovane sumnje Vašingtona da ta država pomaže pobunjenicima u Iraku i kada u njoj vlada politička nestabilnost. U Bušovom naređenju se, između ostalog, navodi da „bilo kakvo mešanje u politiku libanske vlade predstavlja ogromnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD“.
Brojni američki zvaničnici strahuju da bi opstanak demokratske vlade u Libanu, s premijerom Fuadom Siniorom na čelu, koja ne uživa veliku podršku lokalnog stanovništva, mogao biti doveden u pitanje ukoliko libanski predsednik Emile Lahud, koji je saveznik Sirije, pokuša da formira svoju vladu. „Smatramo da mere kao što su zabrana izdavanja viza i naređenje predsednika Buša ne samo da nam omogućavaju da se suprotstavimo onima koji podrivaju libansku vladu, već imaju za cilj i da spreče one koji bi to pokušali,“ izjavio je američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.
Bela kuća, koja već dugo smatra da sirijske vlasti pomažu terorizam, najviše zamera toj državi zbog podrške koju pruža Hezbolahu, libanskoj ekstremističkoj organizaciji, koja od prošle godine vodi rat sa Izraelom. Nekoliko meseci nakon početka tog rata ministri u libanskoj vladi koji su pružali podršku Siriji podneli su ostavku, a Savet bezbednosti UN doneo je odluku o formiranju specijalnog suda koji će kazniti okrivljene za ubistvo Rafika Haririja, bivšeg libanskog premijera.
Politički analitičari ističu da se ne može sa sigurnošću reći da li će najnoviji potez američke administracije dati očekivane rezulatate. Džon Alterman, stručnjak za Bliski istok, koji je zaposlen u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, ističe da je prilikom posete Siriji prošlog meseca uvideo da predsednik Asad i ostali zvaničnici strahuju da bi jačanje aktuelne libanske vlade ugrozilo njihovu državu. „Oni se plaše da bi jačanje libanske vlade koju smatraju neprijateljskom prouzrokovalo slabljenje Sirije i, rešeni su, stoga, da učine sve što je u njihovoj moći, da ta vlada prestane da postoji“, izjavio je Alterman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari