Uz podstrek koji je dobila na nedavnim sastancima sa latinoameričkim liderima, administracija predsednika SAD Baraka Obame intenzivira napore da ponovo započne komunikaciju s Kubom, saopštili su zvaničnici Bele kuće i Stejt dipartmenta.

Oni su naveli da je cilj planiranih neformalnih sastanaka između kubanskih diplomata i njihovih kolega iz Stejt dipartmenta procena toga da li dve vlade mogu da započnu zvanične pregovore o različitim pitanjima, uključujući migraciju, trgovinu drogom i ostale probleme bitne za regionalnu bezbednost. Administracija takođe traži način da se ostvari veća kulturna i akademska razmena između Kube i SAD, dodali su zvaničnici.

Kako oni dalje navode, sledeći korak će biti „testiranje terena“ kako bi se utvrdilo da li Vašington i Havana mogu da uspostave „ozbiljne, građanske, otvorene odnose“. Zvaničnici koji su komentarisali najavljene planove zatražili su anonimnost jer nisu ovlašćeni da o tome javno govore. Međutim, njihovi komentari nagoveštavaju odstupanje od prethodnog stava Bele kuće da ona neće ulagati dalje napore za obnavljanje odnosa s Kubom dok god vlada Raula Kastra ne odgovori istom merom na odluku Obame da se ukinu zabrane kubanskim Amerikancima da putuju na Kubu i šalju novac rođacima na ostrvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari