SAD se nadaju da će do sredine naredne godine okončati svoju borbenu misiju u Avganistanu, godinu dana pre nego što je prvobitno planirano, saopštio je juče sekretar odbrane Leon Paneta. Izjava Panete pokazuje, saglasni su analitičari, da unutar Obamine administracije preovlađuje stav da se pristup primenjen u Iraku, gde su nekih 16 meseci pre roka okončane borbene operacije, pokazao ispravnim.

Trenutna strategija NATO-a usaglašena na samitu u Lisabonu novembra 2010. poziva koalicione snage da postepeno menjaju svoju ulogu u Avganistanu od borbene ka savetničkoj kako bi se raščistio put za okončanje misije do 2014. Konsultacije unutar NATO-a su u toku, otkrio je jedan neimenovani američki izvor za Vašington post. „Sve dok lideri ne usaglase stavove i donesu končanu odluku na sledećem zakazanom samitu u maju u Čikagu, ništa nije konačno“. Dobar deo stručne javnosti ocenjuje da su komentari Panete o iznenadnim promenama najnoviji znak da SAD i njeni NATO saveznici pokušavaju da ubrzaju kraj nepopularnog više od decenije dugog rata.

Iako Avganistan nije igrao naročitu ulogu u dosadašnjem delu predizborne kampanje u SAD, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, verovatni kandidat republikanaca za predsednika, zagovara nastavak borbe sve do konačnog poraza talibana. Više od 68.000 vojnika predviđeno je da ostane u Avganistanu do kraja 2012. Trenutno je više od 99.000 američkih vojnika raspoređeno u Avganistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari