Predstavnički dom Kongresa SAD većinom glasova je odlučio da Pentagon ubuduće libijske pobunjenike neće snabdevati oružjem, obučavati ih, niti im davati savete. Doneta je odluka da se ukinu finansije za pružanje direktne pomoći pobunjenicima, mada je odbačen predlog da SAD prekinu učešće u vazdušnim napadima NATO. Kongres se žestoko protivi učešću Amerike u konfliktu, a protivnici rata naglašavaju da je predsednik Barak Obama za libijsku misiju trebalo da traži odobrenje Kongresa.


Predstavnički dom je sa 225 prema 201 glasu odlučio da se obustavi izdvajanje novca za opremu ili obezbeđivanje obuke za pobunjenike koji žele da zbace Muamera Gadafija s vlasti. Da bi odluka Predstavničkog doma postala zakon potrebno je odobrenje Senata i potpis Obame.

Tom Kol, predstavnik republikanaca koji je inicirao donošenje ovakve odluke, izjavio je da je Kongres „omogućio predsedniku da prekorači svoja ovlašćenja u Libiji“. „Ne treba da budemo angažovani u vojnoj akciji na ovom nivou ukoliko za to Kongres ne da ovlašćenje i finansije“, rekao je on.

Međutim, senator Džon Mekejn, koji je takođe republikanac, izjavio je da je veoma uznemiren odlukom. On je kazao da deli sa ostalima frustraciju zato što se Obama „nedovoljno konsultuje“ s Kongresom kada je reč o konfliktu u Libiji, ali je naglasio da stav većine u Predstavničkom domu „šalje pogrešnu poruku i Gadafiju i onima koji se bore za slobodu i demokratiju u Libiji – naročito kada se ima u vidu da Gadafi očito propada.“

Bolja vest za Obamu jeste da je Predstavnički dom sa 229 glasova nasuprot 199 glasao protiv mere kojom bi se ukinule finansije za učešće SAD u misiji u Libiji. Rasprava se povela o amandmanima kao o delu budžeta namenjenog za odbranu „teškog“ 649 milijardi dolara. Iako taj budžet ne uključuje finansije za Libiju, Pentagon je saopštio da te troškove može da pokrije postojećim fondovima. Predstavnički dom je u junu ogromnom većinom glasova osporio ovlašćenja predsednika za nastavak učestvovanja SAD u ratu u Libiji, ali je odbačen zahtev da se ukinu finansije za konflikt. Obama tvrdi da mu nije potrebno dodatno odobrenje Kongresa jer američke snage samo pomažu NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari