Sjedinjene Države juče su odbacile optužbe da stoje iza ubistva iranskog nuklearnog naučnika, pošto je Teheran saopštio da su Vašington i Izrael odgovorni za bombaški napad u kojem je nastradao atomski fizičar Mostafa Ahmadi Roshan.


– Kategorično negiram da su SAD umešane u bilo kakav oblik nasilja unutar Irana – izjavila je državna sekretarka SAD Hilari Klinton na konferenciji za novinare. Ona je naglasila da je „provokativna“ retorika iz Irana „veoma uznemiravajuća“, te da je SAD navela „da zajedno s velikim brojem našeg partnera u regionu i širom sveta dopremo do Iranaca i nateramo ih da shvate koliko je njihova pretnja da će zatvoriti moreuz Ormuz… opasna“.

Reč je o međunarodnom prolazu koju SAD i ostale zemlje nastoje da drže otvorenim, a Iran je zbog pretnji sankcijama najavio zatvaranje. Klintonova je moreuz nazvala delom „linije života kojom nafta i gas cirkulišu svetom“. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Tomi Vietor istakao je da „SAD nemaju apsolutno ništa s tim (sa ubistvom naučnika), te da strogo osuđuju sve oblike nasilja, uključujući nasilne činove poput ovog“, prenose agencije.

Portparolka Hilari Klinton Viktorija Nuland je kazala da Stejt department osuđuje „svaki atentat ili napad na nedužnu osobu“ i izrazila saučešće porodicama stradalih. Smrt Mostafe Ahmadi Roshana, nuklearnog naučnika i zamenika direktora Natanca, iranskog postrojenja za obogaćivanje urana, intenziviralo je verbalni rat između Vašingtona i Teherana, koji je već bio u jeku zbog nuklearnog programa Irana i pomorskih tenzija.

Visoki zvaničnik u Izraelu je rekao da ne zna ko je izvršio, kako je rekao, čin „osvete“. „Ne znam ko se osvetio ubistvom iranskog naučnika, ali definitivno nisam ni suzu pustio“, napisao je portparol izraelske vojske general Joav Mordekaj na svom profilu na mreži Fejsbuk. Još tri iranska naučnika ubijena su 2010. i 2011. u eksploziji sličnoj onoj u kojoj je nastradao Roshan.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad doputovao je u posetu Kubi u okviru turneje po Latinskoj Americi. On je žestoko kritikovao SAD i njihove saveznika i istakao da je „okrutni kapitalizam osnovni uzrok ratova“.

– Na sreću, mi smo već sada svedoci propadanja kapitalističkog sistema. Na mnogim nivoima on je došao do kraja – u pogledu politike, ekonomije i kulture – kazao je Ahmadinežad na Univerzitetu u Havani, gde je primio i počasni doktorat, izvestila je Beta. Ahmadinežad se sastao s predsednikom Kube Raulom Kastrom, kao i s njegovim bratom i prethodnikom na predsedničkoj funkciji Fidelom. Na Kubi se zadržao manje od 24 sata, a zatim je otputovao u Ekvador. On je pohvalio kubanske domaćine i opisao odnose dveju zemalja kao „solidarnost dva revolucionarna naroda“.

Nakon najave zapadnih zemalja da će pooštriti sankcije Teheranu, upozorenja Irana američkom nosaču letelica da se kloni Persijskog zaliva, te osude Amerikanca koji je imao i iransko državljanstvo na smrt zbog špijunaže i ubistva iranskog naučnika, kriza između dve strane gotovo da eskalira. Prema mišljenju pojedinih stručnjaka, zategnute odnose Irana sa Zapada najbolje ilustruje činjenica da su Teheranu s jedne strane uvedene do sada najoštrije sankcije, dok s druge Iran napreduje u realizaciji svog nuklearnog programa.

Pol Pilar, obaveštajni stručnjak, kaže da su tenzije između Irana i SAD „začarani krug u kojem se sa svakim novim incidentom pojačava netrpeljivost koja drugu stranu dodatno podstiče na neprijateljske akcije.“

– To je klasičan slučaj neprijateljstva koji rezultira još većim neprijateljstvom – izjavio je Pilar za Bi-Bi-Si. Prema njegovom mišljenju, predsednička kampanja SAD predstavlja još jedan značajan faktor koji doprinosi aktuelnoj krizi sa Iranom. Budući da je među republikancima u toku trka za predsedničku nominaciju, Iran je bitna stavka koju u svojim izjavama pominju potencijalni predsednički kandidati.

– Pošto nemaju mnogo osnova za kritiku spoljne politike predsednika SAD Baraka Obame, uključujući okončanje povlačenja Amerikanaca iz Iraka i likvidaciju Osame bin Ladena, svi republikanski kandidati, izuzev Rona Pola, takmiče se ko će zvučati ratobornije kada je reč o Iranu – kaže Pilar.

Pilar naglašava da Obamina administracija nije oklevala da upozori Iran da će američka mornarica reagovati da bi moreuz Ormuz ostao otvoren. Obama je, ocenjuje Pilar, bliži konfliktu s Teheranom od svih svojih prethodnika.

Japan smanjuje uvoz nafte

Tokio – Japanski ministar finansija Jun Azumi izjavio je juče da Japan nastoji da što je pre moguće smanji uvoz nafte iz Irana kako bi podržao sankcije koje su protiv te zemlje uvele SAD. On je podsetio da Japan od Irana u ovom trenutku uvozi deset odsto svojih ukupnih potreba za naftom, pošto je u poslednjih pet godina gotovo prepolovio uvoz iz te zemlje. Beta-AFP

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari