Američka vojska obučava specijalizovanu elitnu jedinicu koja će biti zadužena za obezbeđenje pakistanskog nuklearnog oružja kako bi se sprečilo da završi u ruke militanata ali i ljudi iz redova bezbednosne aparature zemlje.

 Ovakav potez američkog Pentagona rezultat je rastućeg antiameričkog raspoloženja u pakistanskoj vojsci i serije napada na osetljive instalacije tokom protekle dve godine, od čega su nekoliko njih bila nuklearna postrojenja. Takođe, beleži se i porast tenzija nakon nekoliko žalbi američkih vlasti u protekle dve godine. „ Ono što ima Pakistan jeste spoj nuklearnog naoružanja i najviše koncentracije ekstremizma na svetu, stoga imamo pravo da budemo zabrinuti“, kaže Rolf Movat Larsen, bivši zvaničnik CIA. „Svedoci smo napada na vojne baze u kojima se skladišti nuklearno oružje i upada terorista u vojna postrojenja“.

Profesor Šon Gregori, direktor pakistanske jedinice za bezbednosna istraživanja na univerzitetu Bredford pratio je brojne pokušaje kršenja bezbednosti od 2007. Stoga on upozorava da su „teroristi na vratima“.

U žurnalu američke vojne akademije Vest point, koji objavljuje članke o antiterorizmu, dokumentovano je nekoliko incidenta. Prvi je bio napad novembra 2007 na Sargodu u Pundžabu, gde su stacionirani nuklearno sposobni mlaznjaci tipa „F-16“. Posle toga bombaš samoubica razneo se ispred pakistanske avio baze Kamra u distriktu Atok. Avgusta prošle godine grupa bombaša samoubica razneli su se ispred ulaza u kompleks sa naoružanjem u Pundžabu, za koji se veruje sa je jedan od pakistanskih postrojenja sa nuklearnim bojevim glavama. U tom napadu stradale su 63 osobe. Oktobra prošle godine dogodio se još jedan napad u Kamri. Pakistanske vlasti negiraju da ta baza još ima nuklearnu ulogu, dok Gregori veruje u suprotno.

Strah da bi militanti mogli da se domognu nuklearnih postrojenja sve je jači nakon napada na vojni štab u Ravalpindiju u oktobru 2009. kada je 10 naoružanih napadača odevenih u vojne uniforme sprovelo akciju opsade objekta koja je trajala 22 sata. Štaviše, rukovodstvo Al Kaide javno ističe da ima želju da se domognu nuklearnog oružja. „Nemam sumnji da je to njihov cilj“, kaže Movat Larsen. „ Za te ljude nuklearno oružje je vrhovni cilj“.

Nuklearni stručnjaci i američki zvaničnici kažu da najveći strah podstiče rastuće antiameričko raspoloženje u Pakistanu. Prošle godine 3.000 Pakistanaca ubijeni su u terorističkim napadima, što je mnogo više nego u Avganistanu, te stoga Pakistanci smatraju SAD većom pretnjom od talibana.

Procenjeno je da Pakistan poseduje oko 80 nuklearnih bojevih glava, te iako je oružje dobro obezbeđeno, postoji bojazan da materijali i tajne procesa za obogaćivanje urana padnu u pogrešne ruke.

Bašir Mahmud, bivši šef pakistanskog plutonijumskog reaktora i član pakistanske komisije za atomsku energiju, uhapšen je oktobra 2001. na osnovu sumnje da sarađuje sa Al Kaidom. Pakistansko vojno rukovodstvo, koje kontroliše nuklearni program, uvek se mrštilo na nagoveštaje da su njihova nuklearna postrojenja rizična. Generali insistiraju da su nuklearne komponente koje se čuvaju na različitim mestima dobro obezbeđene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari