U jednom od tajnih dokumenata američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) do kojih je došao bivši saradnik NSA Edvard Snouden navodi se da su vlasti SAD špijunirale čak 38 ambasada i institucija u Njujorku u Vašingtonu, nazivajući ih „metama“. Taj dokument, piše britanski Gardijan, detaljno opisuje metode nadziranja – od bubica ugrađenih u sredstva elektronske komunikacije i prisluškivača postavljenih u fiksnim telefonima, do specijalizovanih antena preko kojih su praćeni razgovori.


Zajedno sa tradicionalno ideološkim protivnicima SAD i „osetljivim“ bliskoistočnim zemljama, na spisku koji datira iz septembra 2010. našle su se i misije EU pri UN, ali i francuska, italijanska i grčka ambasada, kao i niz drugih američkih saveznika, poput Japana, Meksika, Južne Koreje, Indije i Turske. Ipak, u tom dokumentu se ne spominju Velika Britanija, Nemačka, odnosno bilo koja država zapadne Evrope.

Iako su najnoviji dokumenti o špijuniranju procureli iz NSA, nije jasno da li je nadzor vršila isključivo ova bezbednosna agencija, što je i najverovatnije, ili su u prisluškivanje bili uključeni i FBI i CIA. Operacija prisluškivanja francuske misije pri Ujedinjenim nacijama nosila je naziv „Blekfutt“, dok je naziv „Vabaš“ korišćen za nadziranje ambasade Francuske u Vašingtonu. Italijanska ambasada označavana je pod imenom „Bruno“, grčka misija u UN kao „Pauel“, a ambasada Grčke kao „Klondajk“.

Evropska unija zatražila je objašnjenje od administracije predsednika Baraka Obame nakon tvrdnji nemačkog lista Špigel, koji je tokom vikenda preneo da su SAD špijunirale institucije Unije u Njujorku i Vašingtonu. U saopštenju NSA se navodi da SAD prikuplja obaveštajne podatke i da će na optužbe odgovoriti „diplomatskim kanalima“. S druge strane, državni sekretar SAD Džon Keri poručio je visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton da „nije neuobičajeno“ pribavljanje informacija o stranim zemljama.

Keri, koji se s Eštonovom sastao na marginama skupa ministara spoljnih poslova zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Bruneju, odbio je da direktno komentariše navode Špigela. „Obećao sam da ću učiniti sve kako bi se utvrdilo o čemu je reč i da ću je obavestiti o svojim saznanjima“, rekao je Keri i naglasio da mnoge zemlje pribegavaju aktivnostima koje imaju za cilj da osiguraju nacionalnu bezbednost.

Inače, novinar Gardijana Glen Grinvald, preko koga je Snouden objavio tajna dokumenta NSA o globalnoj špijunaži, izjavio je da NSA poseduje novu tehnologiju koja joj omogućava da preusmerava i snima čak milijardu telefonskih poziva na dan. Grinvald je putem video-linka učestvovao na „Konferenciji o socijalizmu“, koja je održana u nedelju u Čikagu, te istakao da je nova tehnologija NSA „globalizovani sistem uništenja svake privatnosti koji stvara atmosferu straha“.

Grinvald je dodao da NSA može da snimi svaki telefonski poziv i da ga presluša kad god to poželi i najavio da će još novih tajnih dokumenata uskoro izaći u javnost. Kako je istakao, Snouden je kopirao dokumente i podelio u slučaju da mu se nešto dogodi, „ali ih ljudi koji poseduju dokumente ne mogu trenutno otvoriti jer nemaju šifre“.

Asanž: Objavljivanje neće stati

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je da će se potruditi da se informacije koje je Snouden prikupio objavljuju, bez obzira na to šta će se dogoditi s njim. „Objavljivanje neće stati. Potrudili smo se da se objavljivanje ne zaustavi bez obzira na pritisak koji bi bilo koja zemlja mogla izvršiti na Snoudena“, izjavio je Asanž za Ej-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari