Pripadnici antiterorističkih snaga udružili su snage sa bivšim iračkim obaveštajcima koji su u prošlosti bili lojalni nekadašnjem predsedniku Sadamu Huseinu, kako bi se izborili sa članovima Al Kaide u Jemenu, tvrde britanski analitičari pozivajući se na diplomatske i vojne izvore u toj državi. Mada su dve strane pre samo sedam godina bile neprijatelji na bojnom polju, ostavile su po strani razlike nakon što su otkriveni brojni propusti u radu obaveštajnih službi u Jemenu.

Prema prvim pokazateljima, zahvaljujući novouspostavljenoj saradnji postignuti su značajni rezultati i jedinice koje se bore protiv terorizma postale su spremnije da prevaziđu izazove. Imajući u vidu takvu situaciju, analitičari očekuju da će Amerikanci nastaviti da razmenjuju podatke s nekadašnjim Huseinovim pristalicama, koje su pobegle u Jemen nakon američke invazije u Iraku 2003. Britanija i Sjedinjene Države obećale su da će pomoći snagama bezbednosti u Jemenu da se izbore s lokalnim krilom Al Kaide, koje je preuzelo odgovornost za neuspešni napad na američki avion koji je izveden na katolički Božić.

„Savez između SAD i nekadašnjih iračkih obaveštajaca predstavlja rezultat frustriranosti zbog nesposobnosti Jemena da porazi pristalice Al Kaide“, izjavio je neimenovani zapadni diplomata. Štaviše, pojavili su se navodi da su snage bezbednosti u toj državi omogućile „oživljavanje“ Al Kaide, jer su, između ostalog, pomogle grupi od 23 osumnjičenih za terorizam da pobegnu iz zatvora pre tri godine. Procenjuje se da je više desetina bivših iračkih obaveštajaca dobilo zadatak da vrši obuku jermenskih obaveštajaca i prikuplja informacije o osumnjičenima za terorizam. Predsednik Jemena Ali Abdalah Saleh bio je jedan od najznačajnijih saveznika Sadama Huseina, koga je, navodno, doživljavao kao svog političkog mentora.

Ministar spoljnih poslova Jemena Abubakr al Kirbi ocenio je da protiv ekstremista na teritoriji Jemena treba da se bore jemenske snage bezbednosti i odbacio je mogućnost direktnog američkog učešća u tim operacijama. Na pitanje novinara američke televizije Si-En-En da li bi Sana prihvatila direktnu američku intervenciju, Al-Kirbi je odgovorio: „Ne, ne verujem da bismo to prihvatili. Takođe, mislim da su SAD naučile lekciju iz Avganistana, Iraka i drugih mesta da direktna intervencija može da bude kontraproduktivna“, preneo je Rojters. „Mislimo da je to prioritet i odgovornost naših snaga bezbednosti i vojske“, naglasio je Al-Kirbi. „Ono što nam je potrebno od SAD i drugih partnera jeste pomoć u izgradnji kapaciteta koji bi nam obezbedili tehnička znanja, oprema, obaveštajni podaci i vojna oprema“.

Podignuta optužnica protiv Nigerijca Abdulmutalaba

Američka velika porota podigla je optužnicu protiv Nigerijca osumnjičenog za pokušaj bombaškog napada na američki putnički avion. Prema optužnici od šest tačaka, koja je podneta u državi Mičigen, 23-godišnji Umar Faruk Abdulmutalab se tereti za pokušaj upotrebe oružja za masovno uništenje i pokušaj ubistva. Zamenik jermenskog premijera Rašad al Alimi izjavio je da se Nigerijac susreo u Jemenu s islamskim sveštenikom povezanim s Al Kaidom i osumnjičenim za ubistvo 13 vojnika SAD u teksaškoj vojnoj bazi Fort Hud. Tanjug, Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari