Talibani u Avganistanu zavetovali su se juče da će se osvetiti za ubistvo 16 avganistanskih civila, među kojima devetoro dece i tri žene u selima u južnoj provinciji Kandahar, koje je u nedelju učinio američki vojnik, navodno u nervnom rastrojstvu. Na svom veb-sajtu, talibani su obećali porodicama žrtava da će se „osvetiti za svakog njihovog člana uz pomoć Alaha“.


Da su Avganistanci izgubili strpljenja sa američkim trupama potvrđeno je juče u parlamentu koji je izglasao oštru rezoluciju, dok je predsednik Hamid Karzai rekao da je ubistvo civila neoprostivo. Masakr je rasplamsao antiamerikanizam koji ključa od februara kada su američki vojnici spaljivali Kuran u zloglasnoj bazi Bagram. Usledili su tada masovni protesti, ali i više incidenata u kojima su avganistanski vojnici pucali na pripadnike međunarodnih snaga Isaf.

Američke snage podigle su u nedelju stepen bezbednosti na najviši nivo u provinciji Kandahar. Na svom Tviter nalogu, ambasada SAD napisala je da je ograničila kretanje osoblju i upozorila američke državljane na mogućnost osvete talibana. U izjavi za Telegraf bivši komandant britanskih snaga u Avganistanu navodi da bi britanski vojnici mogli da ispaštaju zbog masakra.

Analitičari su jednoglasni da je poverenje između Kabula i Vašingtona na putu da bude srozano na najniži nivo, a o pregovorima sa talibanima, na kojima su radili američki političari, sada je teško govoriti. Gardijan podseća na događaje iz Iraka 2005. kada su američki marinci ubili 26 Iračana, među kojima najviše žena i dece, što je doprinelo rasplamsavanju rata. Niko, međutim, još ne predviđa isti scenario u Avganistanu, delom jer su SAD najavile povlačenje trupa sa izuzetkom „manjeg prisustva“ ne bi li se sačuvao mir.

Za mnoge Amerikance, piše Njujork tajms, čak i one koji su nekada podržavali avganistansku misiju, nasilje američkih vojnika i neizbežne reakcije samo podvlače potrebu da se ubrza izlazak iz rata, čiji se ishod sada čini gotovo neizvesnim u odnosu na period kada je Obama preuzeo mesto predsednika. Izvesno je da se u protekle dve godine beleži konstantan otpor Amerikanaca prema ratu. To je potvrdilo i najnovije istraživanje javnog mnjenja za Vašington post i ABC njuz uoči napada koje je pokazalo da više od 60 odsto Amerikanaca smatra da rat koji se vodi u Avganistanu nije vredan ljudskih života.

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je juče u iznenadnu posetu Avganistanu. Ona je posetila vojnike u gradu Mazar Šarifu. Nemačka je na trećem mestu po broju vojnika u Avganistanu (4.900), a istraživanja pokazuju njihovu „konstantnu“ nepopularnost.

Sa narodom možete činiti šta vam je volja

„Paljenje svetih knjiga osvojenog naroda šalje jasnu poruku: možete sa tim narodom činiti šta vam je volja“, napisala je, posle nedavnog otkrića da su američki vojnici u Avganistanu spaljivali primerke Kurana, američka spisateljica i aktivistkinja Naomi Volf u tekstu koji je Danas ekskluzivno objavio. „Spaljivanja se nisu dogodila na nekoj kabulskoj ulici, već u Bagramu. Kuran je dakle spaljen u američkom objektu koji se uklapa u rečničku definiciju koncentracionog logora“, napisala je, pored ostalog Volfova, uz poruku predsedniku Obami da treba da se izvini za otmice, nezakonit pritvor i mučenja Avganistanaca u u ovoj vojnoj bazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari