Oslobađajuća presuda Džordžu Cimermanu, koji je u februaru prošle godine u predgrađu Orlanda ubio nenaoružanog 17-godišnjeg Afroamerikanca Trejvona Martina izazvala je masovne proteste širom SAD – na Floridi, u Vašingtonu, Atlanti, Njujorku, a predsednik SAD Barak Obama pozvao je na smirivanje napetosti.


„Znam da je ovaj slučaj izazvao mnogo nezadovoljstva. Znam da posle odluke suda ono može da se poveća. Ipak, ovo je pravna država, a porota je donela svoju odluku“, navodi se u Obaminom saopštenju. Odluka porote suda u Sanfordu na Floridi, koja je Cimermana oslobodila krivice, naišla je na oštru osudu niza nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava. Martinova porodica, i pored ogorčenosti, pozvala je na mir.

Protesti su uglavnom mirni, ali su demonstranti u Los Anđelesu blokirali auto-put, dok su Njujorčani zaustavili saobraćaj na Tajms skveru na jedan sat. Okupljena masa širom Amerike uzvikivala je „Pravda za Trejvona“, noseći transparente kojima se opisuje borba stradalog tinejdžera.

Obama je rekao da je ubistvo maloletnog Martina „tragedija, ne samo za njegovu porodicu i zajednicu kojoj je pripadao, već za celu Ameriku“. Cimerman je tokom suđenja tvrdio da ga je Martin napao, te da ga je ubio u samoodbrani. Prema tvrdnjama tužilaštva, Cimerman, koji je pripadnik civilne straže, patrolirao je predgrađem Orlanda, a kada je naišao na Martina, odlučio je da ga prati, jer mu je delovao sumnjivo. Pozvao je policijski broj 911, a dežurni dispečer mu je rekao da prestane da prati Martina i sačeka policiju. Međutim, Cimerman to nije učinio, već je nastavio da ide iza njega.

Tada je došlo do svađe i koškanja, da bi Cimerman u jednom trenutku izvadio pištolj i pucao u Martina. Kasnije je policiji rekao da je morao da puca, pošto je, navodno, maloletni dečak nasrnuo na njega, oborio ga na zemlju i počeo da mu udara glavu od pločnik.

Inače, ceo slučaj je od samog početka pun kontroverzi. Naime, policajci koji su prvi stigli na lice mesta nisu podneli krivičnu prijavu protiv Cimermana, te je on posle saslušanja pušten na slobodu. Tek posle više od mesec dana, na intervenciju američkog Ministarstva pravde, protiv Cimermana je podignuta optužnica za ubistvo bez predumišljaja. Američki mediji su još tokom suđenja izveštavali da je tužilaštvo veoma loše pripremljeno, dok je odbrana u velikoj meri uspela da ubedi porotu da je Martin u trenutku ubistva udarao Cimermana koji je ležao na ulici.

Prema zakonu iz 2005. na Floridi, u slučaju opasnosti svako ima pravo na odbranu, uključujući i upotrebu oružja. Obama, koji je prošle godine izjavio da kada bi on imao sina „izgledao bi kao Trejvon Martin“, pozvao je Amerikance da se zapitaju da li čine sve kako bi bilo smanjeno oružano nasilje u kojem svaki dan gine veliki broj ljudi u SAD.

Od svih saveznih država u SAD, Florida je na prvom mestu po broju građana koji poseduju oružje.

Zvezde ogorčene presudom

Nakon oslobađajuće presude Džoržu Cimermanu, na društvenim mrežama oglasile su se američke javne ličnosti koje su burno komentarisale slučaj. TV glumica Kejt Volš napisala je na Tviteru da joj je muka od presude, dok je NBA zvezda Dvejn Vejd, osim što je napisao da je očajan, dodao: „Kako da objasnim ovo mojim sinovima”. Jedna od najpoznatijih svetskih pevačica Bijonse na početku koncerta u Nešvilu tražila je od publike minut ćutanja, nakon čega je otpevala refren pesme Vitni Hjuston „I will always love you”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari