Direktor američke rudarske kompanije Friport Mekmoran Vetres Mekenbi tokom posete Rudarsko topioničarskom basenu Bor izjavio je da ova kompanija već deset godina istražuje ovaj region Srbije i da je uveren da je saradnja sa borskim kombinatom bakra pravi potez, bez obzira na to što je istraživanje veoma rizičan i mukotrpan posao. Ova kompanija je naime zainteresovana da sa RTB Bor investira u istraživanje novih rudnih ležišta u ovom regionu.


– Želimo da našu metodu dubinskog istraživanja primenimo na postojećim rudnim ležištima kombinata bakra, poput Cerova, Čoka Marina i Borske reke, ali i na područjima oko njih. – rekao je Vetres Mekenbi ocenjujući da RTB Bor ima primamljive resurse, najinteresantnije u Srbiji a možda i u Evropi.

Buduća saradnja sa borskim basenom, kako je to naznačio prvi čovek američke rudarske kompanije, odnosila bi se na nova rudna ležišta u okviru postojećih eksploatacionih polja. Prema rečima generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog, borski basen će uspostaviti saradnju sa ovom kompanijom ukoliko dobije saglasnost resornog ministarstva i Vlade Srbije i to tek nakon konkretnog dogovora o obliku i vrsti saradnje.

– Saradnja sa rudarskom kompanijom koja godišnje proizvodi do dva miliona tona bakra i ima 13 rudnika u šest zemalja sveta, više je nego dobrodošla – kazao je Spaskovski.

Inače, zainteresovanost za saradnju sa borskim kombinatom bakra u oblasti rudarstva tokom septembra iskazale su kompanije kompanije „Reservoir Minerals“ iz Kanade i švajcarske kompanije „Glenkor“ i „Trafigura“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari