Amfilohije: Referendum o Kosovu je potpuno besmislen

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) za Danas 

Ostavite komentar


  1. Amfilohije je do sada već imao nekoliko veoma ostrašćenih istupa u javnosti vezano za svetovna pitanja, koji nisu primereni ni običnom hrišćaninu, a kamoli predstavniku SPC.

    1. A tebe ostrastio AV. Procitaj 100ti deo onoga sto je Vladika pa onda pametuj.

      1. Pa, samo u Srbiji je svaki grsdjanin bolji selektor od selektora i pametniji od Mitropolita. Sta je Patrijarh ili Mitropolit u piredjenju sa nasim egom?! Valjda zato ovako brzo nspredujemo. Kazu da jedno drustvo moze da oboli i od viska pameti. To smo mi.

  2. Istorija delovanja SPC i mitropolita Amfilohija je tesno vezana sa propašću svega vezanog za Srbe. Srpski narod je desetkovan svaki put kada ga je SPC branila ili zastupala. Insistiranjem na tome da Srbin nije Srbin ako nije „pravoslavac“ oterala je iz srpskog korpusa više miliona ljudi, podrška nemoralnim vladarima, koji su besomučno pljačkali i unazađivali državu i narod, ne prestaje ni današnjih dana, huškanje na rat i ubistva radi „svetih ciljeva“ ne manjka ni danas … Trebalo bi mnogo vremena da se navede sve loše što su pripadnici (što višeg ranga to gori) SPC učinili nama (i drugima) nažao. Više se i ne kriju iza „vere“, sada se bore samo za materijalna dobra … Treba im obustaviti donacije iz državne kase (a taj novac preusmeriti u fondove za kulturu i zdravstvo) i uvesti im plaćanje poreza, kao i svakom profitabilnom preduzeću (što oni, definitivno jesu: pogledajte im samo vozni park) pa će početi da pričaju drugu priču …

    1. Ala tesko kad komunisticke neznalice popuju. Mislim, AV podanici. Oni samo znaju AV AV na crkvu. Ziveo nam Preosveceni Vladiko Amfilohije, cista srpska duso i bozji covece.

    2. Pretpostavljam Pero da si Srbin. Jer, ako nisi, tvoj govor ima smisla. Po tebi su, Pero Lazar i Miloš i sva srpska vojska napravili grdnu grešku što su prvo primili blagoslov, pa onda krenuli u boj. E moj Pero ti se odreče sve naše istorije i duhovnosti, a nisi nam rek’o čime menjaš ove važne kategorije srpskog bića. Srpska crkva kaže da postoji samo jedan pravi put u životu. Svi drugi putevi su đavolovi i završavaju se nesrećom. Postoji Bog i Mamon. Nama je jasno da bi ti da služiš Mamonu, ali mnogo je Srba koji neće Pero.

  3. Uz svo uvažavanje prema crkvenim verodostojnicima mislim da g-n Amfilohije nije u pravu što se tiče referenduma.

  4. Ceo civilizovani svet je odvojio crkvu od države, samo u serbiji nepismeni popovi i dalje daju političke izjave i mešaju se rad državnih organa. Kao srednji vek!

    1. Црква и држава су одвојени.Седиште СПЦ се налази на делу територије Србије који треба да се поклони. Како онда СПЦ не сме да коментарише ову одлуку? Неки посланици су верници односно чланови СПЦ нека размисле пре него што дигну руку за референдум. Да ли ће уз Бога или уз нечаствог!

    2. A u Hrvatskoj?
      Jeste li čuli neku izjavu Kardinala Josipa Bozanića?

      1. „La Stinche“ nije Hrvat već Albanac. Oni koji su živeli medju njima veoma im dobro poznaju „tragove“. Smrde nečoveštvom. Mada, ako se pogleda malo bolje, medju njima nema razlike, kada su Srbi i Srbija u pitanju. Ne zna se čija je mržnja veća i „plemenitija“? Ona albanska, ili hrvatska?!

  5. Na žalost naši sveštenici žive na nebu, ovozemaljski život ih ne zanima. Bogati su, nemaju ovozemaljskih muka…da imaju malo morala i društvene svesti tražili bi od državnog vrha bolji život , veće zarade, bolje uslove za porodični život, negu starih i bolesnih…za celo njihovo stado, obzirom da pastiri ne oskudevaju.

  6. Crkva zasluzuje posebno postovanje, medjutim ona je duhovna zajednica i zato je odvojena od drzave, u smislu da ne bi trebala da vrsi uticaja o politickim stvarima. Referendum ce predstavljati volju naroda.

    1. Црква је одвојена од државе али су верници чланови цркве и морају да поштују црквене одлуке (и православни посланици су чланови цркве). Можете изабрати да сте неверник и решили сте проблем који имате сами са собом… Сваком је дата слобода да бира… Са Богом или против њега… Посланици мислите о томе…

  7. Slažem se da je referendum nepotreban, ali iz sasvim drugih razloga. Mislim da oni koji su, bez naše saglasnosti zapetljali Kosovo 90′ godina, a i danas su na vlasti, da ti isti treba da ad, bez našeg blagoslova, da ga raspetlhaju, pa makar posle toga nestali sa političke scene zauvek

  8. Само треба поновити одлуку из 1937. „После гласања у Сенату 1. августa 1937. године, Свети архијерејски синод једногласно је донео одлуку о ескомуникацији свих посланика и министара православне вере који су гласали за Конкордат.“. Молим да Сабор СПЦ донесе одлуку да сви православни посланици који буду гласали за расписивање референдума о одрицању дела територије Косова и Метохије буду изопштени као верници СПЦ. Нека изаберу да ли су прво чланови Једне Свете Саборне Апостолске Цркве или чланови СНС и секте ЕУ.

  9. 1.Vučić je prodao Kosovo.
    2. Crkva dobija pare da cuti i podrzava Vučića.
    3. Kosovari glasaju za Vučića.

  10. Svako treba da se bavi svojim poslom najbolje sto ume ,svaka institucija u drzavi ima svoju funkciju i najbolje je politicarima i kompetentnim ljudima ostaviti da se bave pitanjem Kosova.

  11. Na nas su se u Crkvi ljutili što smo u svoje vrijeme održali ono opelo Vladi i Skupštini Srbije na protestu kosovskih Srba na Trgu republike, koji su bili protiv tog sporazuma

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.