Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je aktuelnu crnogorsku vlast da nije ispunila obećanje da neće dozvoliti „pristalicama samozvanog mitropolita crnogorskog Mihaila, poznatijeg kao raspop Miraš Dedeić“, da juče na praznike Svetog Luke i Svetog Petra Cetinjskog uđu u crkvu Svetog Jovana u Bajicama, na Cetinju.

Crnogorska policija pustila je juče pristalice Miraša Dedeića da uđu u crkvu Svetog Jovana, pošto je zabranila skupove zakazane ispred tog hrama i liturgiju koju bi služili sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, izvestila je agencija Srna.

– Iako je vlast obećala da neće pustiti prokletnike da skrnave hram Svetog Jovana u Bajicama, pustili su prokletnika, koji navlači prokletstvo na Crnu Goru – rekao je mitropolit Amfilohije vernicima u Cetinjskom manastiru.

Amfilohije je optužio crnogorskog premijera Mila Đukanovića i policiju Crne Gore da „nastavljaju nasilje nad Crkvom, Mitropolijom crnogorsko-primorskom i ćivotom Svetog Petra Cetinjskog“ i „ponašaju još bezbožnije, još bespravnije, i pokušavaju da navuku prokletstvo na Crnu Goru“.

– Danas je gore i teže stanje za Crkvu Božiju u Crnoj Gori nego za vrijeme komunista, koji nisu radili što radi današnja vlast sa Milom Đukanovićem na čelu. Komunisti su ostavili crkve, ali nisu uvodili prokletnike da ih skrnave sa lažnim popovima, raspopima i skitnicama i vrše nasilje na Crkvom Božijom – rekao je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da treba da se zna šta je Božije, a šta demonsko.

– Ovo nije ništa drugo nego zlo, koje je proisteklo iz istog onog duha koji se odriče svetoga Kosova i Metohije, koji priznaje lažne države, nepostojeće i na taj način se odriče od svega onoga što je bila Crna Gora kroz njenu istoriju. Odričući se Kosova i Metohije, istovremeno se odriče i ćirilice, koje više nema u Crnoj Gori. Odriče se naroda i svetinja svojih. Odriče se svega što je Crna Gora kroz istoriju podarila, ne samo Balkanu – ocenio je Amfilohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari