Amnesti internešenel: Na protestima u Srbiji prekomerna upotreba sile i bez odgovornosti policije 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinovic

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International) upozorila je da je pravo na mirno okupljanje ugroženo širom Evrope, a u novom izveštaju beleži slučajeve prekomerne upotrebe sile policije i nekažnjivosti policije u Srbiji.

Osim Srbije u izveštaju su promatrane i Austrija, Belgija, Češka, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Velika Britanija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska i Turska.

Pravo na mirno okupljanje ugroženo je širom Evrope jer države sve više stigmatizuju, kriminalizuju i razbijaju mirne demonstracije, navodi se u novom izveštaju pod naslovom „Stanje prava na protest u 21 zemlji u Evropi“.

Dodaje se da države takođe nameću neopravdane i kaznene mere, te pribegavaju sve represivnijim sredstvima za gušenje neslaganja.
Izveštaj otkriva „obrazac represivnih zakona na celom kontinentu, upotrebu nepotrebne ili preterane sile, proizvoljnih hapšenja i kaznenih progona“, kao i „neopravdanih ili diskriminatornih ograničenja“.

Osim toga, zabeležena je sve veća upotreba „invazivne tehnologije nadzora“, za koju Amnesti kaže da vodi „sistematskom ukidanju prava na protest“.

U Evropi je, dodaje se, značajno porasla upotreba tehnologije za prepoznavanje lica. Trenutno ga koristi 11 zemalja, a još šest planira uvođenje.

„Upotreba tehnologije prepoznavanja lica za identifikaciju demonstranata predstavlja neselektivni masovni nadzor, a nikakve mere zaštite ne mogu sprečiti štetu koju ona nanosi“, dodaje se i poziva na „potpunu zabranu takve tehnologije“.

Izveštaj identifikuje „uznemirujući trend stigmatizacije od strane vlasti u cilju delegitimizacije demonstranata i protesta“.

U svim posmatranim zemljama korišćena je štetna retorika kojom su karakterisani demonstranti poput – teroristi, kriminalci, strani agenti, anarhisti i ekstremisti.

„Ova negativna retorika je često korišćena da opravda donošenje sve restriktivnijih zakona“, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari