Ana Brnabić ne razlikuje lignit i litijum: Neznanje ili manipulacija javnosti? 1foto: M.M./ATAImages

Tokom emisije na televiziji Informer u kojoj su gostovali Ana Brnabić i Nebojša Krstić pušten je isečak iz emisije N1 u kojoj je prikazan rudnik lignita u Nemačkoj, što je za goste i Dragana Vučićevića bilo isto što i rudnik litijuma. Nakon toga su usledile kritike na račun ove televizije, uz konstataciju da je to „šok na N1 jer su dospisnika pitali zašto se u Nemačkoj ne kopa litijum, a on im odgovorio da se i te kako kopa“.

Snimak se deli društvenim mrežama a pitanje koje se nameće je da li su Vučičević, Brnabić i ostali pokušali da izmanipulišu javnost ili zaista ne znaju razliku između litijuma i lignita, odnosno uglja.

– Novinar N1 koji je šokiran kad čuje da se tamo kopa. Uživo u programu sami sebe demantuju i šta ih briga. Pratio sam ovo, 45 minuta posle toga pošto je njihov dopisnik iz Nemačke rekao da se tamo kopa u njihovim vestima kažu u Nemačkoj se ne kopa, pa kako se bre ne kopa – rekao je Vučićević nakon čega je pušten isečak iz emisije na N1 u kojoj je prikazan rudnik lignita.

Bez obzira što je reč o lignitu, odnosno uglju, Vučićević je zajedno sa Brnabićev i Krstićem nastavio da priča kao da se u Nemačkoj uveliko kopa litijum, a da novinar N1 to ignoriše.

– A dole piše „Zašto u Nemačkoj ne rudare litijum?“, a on čovek se javlja i kaže „Da, da rudare“ – navela je Brnabić.

Narodna poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević za naš list kaže da je poznato da naprednjaci ne prezaju ni od čega, a najmanje od toga da namerno ne govore istinu kako bi izmanipulisali ljudima.

Ana Brnabić ne razlikuje lignit i litijum: Neznanje ili manipulacija javnosti? 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Verujem da su svesno lagali, a ne pomešali lignit i litijum – navodi Đorđević.

Sociolog Jovo Bakić smatra da je moguće i da su namerno spinovali ovu informaciju, ali i da prosto ne znaju razliku između lignita i litijuma.

Ana Brnabić ne razlikuje lignit i litijum: Neznanje ili manipulacija javnosti? 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

– Od tih dvoje besprizornika se može sve i svašta očekivati: od ugošćavanja sebi sličnih ili do gostovanja u kanalizaciji, pa do spinovanja iz nje, a nikako me ne bi iznenadilo ni da ne razlikuju lignit od litijuma – ukazuje Bakić.

Predsednik stranke Novo lice Srbije i narodni poslanik Miloš Parandilović ističe da je Vučić okupio gomilu „opskurnih likova koji trče po propagandnim glasilima koje neki zovu medijima i trabunjaju koještarije“.

Ana Brnabić ne razlikuje lignit i litijum: Neznanje ili manipulacija javnosti? 4
foto FoNet Milica Vučković

– Ovo je samo jedna u nizu gluposti koje se tamo emituju. Teško je poverovati da ne znaju razliku između lignita i litijuma, ali ni to me ne bi začudilo. Međutim, pre mislim da je u pitanju besprizorna kampanja tih naprednih trovača, računajući da su Srbi potpuno izgubili pamet nakon decenijske medijske lobotomije – ukazuje Parandilović.

Dodaje da je Vučić kreirao društvo mlakonja i neznalica, a da su u takvom društvu struka i ljudi sa kičmom precrtani i njihova pojava deluje kao incident.

– I onda se pojavljuju te satrape u vidu Vučićevića, Brnabić, Krstića, raznih Kena, Rističevića, Bulatovića koji bi zarad ličnih i vođinih interesa bili spremni da pričaju kako je kancer dobar i lekovit. Gomila lupeža i neznalica u svim porama društva ubijaju moral da se isplati biti pošten, školovan i posvećen i to će tako biti dok ne oborimo ovaj nenarodni, naopaki i korumpirani režim. Da tragedija bude veća, bruka je da režim, premijer, predsednik, ministri po društvenim mrežama bukvalno botuju u korist Rio Tinta – navodi Parandilović.

Smatra da to sve govori o moralnom rasulu u vrhu SNS-a, da najviši državni funkcioneri postanu propagandisti bilo koje strane kompanije zato što su dogovorili dobar tal, i nemaju problem da se trećina Srbije raskopa i zatruje.

– Pri tom vode rat protiv sopstvenog naroda koji se buni i brani svoju zemlju i goli opstanak. To ne može da prođe ni u afričkim zemljama, pa neće ni u Srbiji. U celoj srpskoj istoriji nije bilo više neznalica i prodavaca nacionalnih interesa od Vučića i kompletnog SNS-a – zaključuje Parandilović.

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da je za razlikovanje lignita i litijuma potreban jedino zdrav razum i da ne treba čak posedovati ni znanje koje daje osnovna škola, a koje svakako imaju i Ana Brnabić i Nebojša Krstić.

Ana Brnabić ne razlikuje lignit i litijum: Neznanje ili manipulacija javnosti? 5
Foto: Printscreen RTS2

– Ne postoji nikakva mogućnost da su se ovo dvoje po tom pitanju zbunili. Prema tome, reč je o planiranom obmanjivanju javnosti. Suočavamo se sa tim da bivša premijerka i sadašnja predsednica Narodne skupštine svesno dovodi u zabludu građane. Bilo bi svakako bolje da Ana Brnabić ne zna šta je lignit, onda bismo na čelu važne institucije imali samo običnu neznalicu – objašnjava Rakić.

Sa obzirom da ne smatra da je ovo slučaj, naglašava da se moramo suočiti sa činjenicom da je na čelu Skupštine, a ranije Vlade, osoba koje ne preza ni od čega.

– Osoba spremna da svesno govori neistine i to očigledno u korist strane privatne kompanije, a na štetu građana Srbije. Ima li šta gore po jedan narod i jednu državu? Nebojšu Krstića u ovom kontekstu nema potrebe komentarisati, on je i inače prisutan u javnosti da bi neistinama i spinovima branio režim – zaključuje Rakić.

Dok naši sagovornici imaju različita mišljenja, nejasno je da li je predsednica Narodne skupštine imala ovakav nastup u navedenoj emisiji jer prosto nije informisana i ne zna koja je razlika između litijuma i lignita, ili je ipak želela, kao i vlasnik Informera, da manipuliše informacijama i zavarava javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari