Ana Brnabić zna da je litijum bezopasan jer je učila Periodni sistem elemenata iz hemije

Ostavite komentar


  1. Iluzorno je ocekivati da se biznis administratorka Ana Brnabic i njen sef razumeju koliko je otvaranje rudnika stetno.

  2. Nije nešto bila dobra iz hemije ali se ipak razume. Znam ljude koji su bili dobri iz svih predmeta i sada su dobri, ali šta im vredi nisu u “ pravoj “ partiji.

  3. Ne mogu d averujem koliko se stalno voda navrće na njihovu vodenicu. To je ista priča kao sa osiromašenim uranijumom posle NATO bombardovanja. Maltene, toliko je zdrav da će ga trebari uskoro piti u kapsulama svaki dan! Dajte ljudi, uzmite se u pamet. Kada se jednom načini ekocid i ekološka katastrofa (a koliko vidim, sve su prilike da hoće jer su pare za to uzete i razdeljene, a možda već i potrošene…), povratka više nema. Makar koliko se trudili, šteta će biti nenadoknadiva..

  4. 0va vecita potparolka poglavice , je najvece zlo za srbiju jos od tita , kad nastipa po tv eima kako se osiono i usiljeno ponasa sefov “ kadar“ , zemljo otvoti se

  5. „Razumem se u hemiju nešto“!?!?!?
    Najveći problem je postupak kopanja rude i izdvajanje litijuma iz njega. I to postupak koji nigde do sad nije primenjivan. Ovo je rečeno hiljadu puta. Da li Brnabićka stvarno nije čula za opasnost rudarenja ili se pravi i samo tera svoje?

  6. Znaci g-dja Brnabic je slusala tz. opozicionu TV stanicu ili ti omrazenu Solakovu tv stanicu na kojoj je objasnjeno sta se gde nalazi u periodnom stistemu i koliko je stetan litijum a da su mnogo stetniji oni iza njege, da li zna g. Vucic da ste slusali price na Solakovoj tv??? Ziveli

  7. Poenta je u tome što je unutrašnjost menbrane svake ćelije obložena sa kalijumom a spoljašnjost sa natrijumom. Oni regulišu šta ulazi ili izlazi iz svake osnovne ćelije, tj. izvora života.
    Kako je litijum odmah iznad kalijuma u tom periodnom sistemu, on ulazi u ćeliju ili pak izlazi koliko god hoće ukoliko ga toliko ima.
    Međutim, u susednoj koloni po dijagonali se nalazi magnezijum, zemno-alkalni element koji nije alkalni kao ova tri (litijum, kalijum i natrijum).
    I šta se onda dešava ?
    Litijum vezuje magnezijum, iznosi ga iz ćelije kroz menbranu i biljke ostaju bez hlorofila koji da- je zelenilo biljci pa biljka požuti i uvene.
    S druge strane kod ljudi i životinja se dešavaju promene na DNK. Dalje se ne priča.
    Eto toliko.
    Neka me neko demantuje.

    I šta se onda dešava

  8. Kako verovati ovako velikim strucnjacima ?
    Naucnici pricaju gluposti nisu bas strucni ali velikani na vlasti sve znaju .
    Kome verovati ?
    Naucnici su ipak bolji imaju vise znanja i skole od svih zajejedno na vrhu.

  9. I ovo vodi „državu“ Srbiju. Dobro je što koš uvek postojimo, ali sa njom i njoj sličnim nećemo još dugo.

  10. Strašno i groteskno. Jadna zemlja koja ima ovakvu predsednicu Skupštine. Ona se nešto razume u litijum, a profesori Univerziteta i doktori hemijskih i tehnoloških nauka koji argumentovano obrazlažu štetnost iskopavanja litijuma u Jadru po životnu sredinu i ljudsko zdravlje, ti pošteni, stručni i nepotkupljivi profesori, po Brnabićki i Vučiću su lažovi. Znamo da su prevejani lažovi i manipulatora Brnabić i Vučić.

  11. Nije baš bila dobra iz hemije, ali se razume u hemiju nešto i „zna“ da je litijum bezopasan.
    Zaključak: nije neophodno biti dobar iz hemije u gimnaziji, pa „znati“ da je litijum bezopasan.
    Gimnazija i u njoj stečeno znanje je „dovoljno“ za donošenje ovakvih zaključaka.

  12. Знам и ја шта је медицина па опет не знам да лечим људе.

  13. Učila??? Pa ona ne zna da sastavi ni prostu rečenicu, a da ne pričamo o periodnom sistemu elemenata!

  14. Birotehničarka sa oskudnim znanjem ( već u fazi zaboravljanja) hemije, “ zna“ da je litijum bezopasan. Tipično radikalsko-napredni način mišljenja : nije važno šta kaže struka ,već JA kao političar ! Drsko i bahato ponašanje.

  15. Isticuci slike ljude, „kao kriminalce, na poternici“, samo zato sto se bore za zdravu sredinu i protiv litijuma, za mene je strasno!!! Da li ste normalni? Vlast se ozbiljno „zaglavila“ u ovoj prici i najveci pobornici SNS, a, recice u jednom momentu:“Savest mi neda dalje..“

  16. Parafraziram njenog sefa.
    Čim me napadaju iz Zagreba,Sarajeva,Podgorice,Pristine, Evrope,ja znam da radim nešto dobro za Srbiju.
    Sad kad rudarenje litijuma podržavaju Nemci,Amerikanci,Francuzi,a posebno Britanci,garantovana radiš nešto što je katastrofa za Srbiju!

  17. Periodni sistem elemenata se uči u osnovnoj školi, kao i reaktivnost alkalnih elemenata, znači i litijuma. Gospođa Brnabić, ne zna elementarno gradivo osnovne škole, kako li je fakultet završila.

  18. Чему расправа о литијуму кад она зна да није штетан, јер, богати, зна нешто и о периодном систему? Још да је рекла да га је направио Рус Мендељејев, био бих потпуно уверен у њено „знање“. Телевизор је био укључен и цимер колега је пребацио на „њен“ канал у тренутку када је млела о Вучићу, литијуму и опозицији. Ето и она вечерас у 6 иде у Лозницу да разговара с Њим. Најгора држава на свету. Зграду Пинка је требало порушити 6. октобра а Митровића стрпатзи у апс као и већину „главних“. Овако, ништа није урађено. Не знам да ли у деспотским краљевинама типа Саудијске Арабије владар прима народ да му се пожали? И, без обзира на то, ово је европска република. Нема спаса за Србију.

  19. V beogradska gimanzija je bila kultna, respektabilna gimnazija kada sam je pohadjao u drugoj polovini 60tih. Zato se s pravom cudim kako je osoba kao doticna gospodja uopste zavrsila tu gimnaziju. Doduse mi ne znamo kakve su joj bile ocene. I ovde je providan pokusaj poluistina jer hajde da prihvatimo da litijum kao finalni proizvod i nije statan. Ali kako cemo da stignemo do cistog, izdvojenog litijuma? Tako sto cemo da upotrebimo 400.000 litara sone kiseline i da ga saspemo u obliznje slivove. Na kraju ce ta kiselina da zavrsi u Drini, Savi i Dunavu. Meni dovoljno da se oprdelim protiv rudarenja.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.