"Sledeći sastanak da bude održan pored bazena": Reakcije na izjavu Ane Brnabić da su se predstavnici Rio Tinta "znojili na Vučićeva pitanja" 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda, Instagram predsednika Srbije, ilustracija: Danas

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je juče da su predstavnici kompanije Rio Tinto, na nedavnom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, građanima u Podrinju, odgovarali na pitanja „uživo, bez ikakvog namešatnja i foliranja“, ali i da su se „znojili na Vučićeva pitanja“.

„Bio je neverovatno pozitivan sastanak. Najteža pitanja im je postavljao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najviše su se iz Rio Tinta znojili na njegova pitanja“, rekla je Brnabić za TV Hepi.

Sociolog Jovo Bakić kaže za Danas da je ovo potvrda da je režimu potrebno da svojim pristalicama predstavi kako nije on u službi korporacije, kao što je u stvarnosti, nego da je Rio Tinto u službi režima.

– Otuda i cela ova predstava za narod. Ostaje da se vidi da li će narod poverovati u tu predstavu ili će sabrati dva i dva, te najuriti odnarođeni i štetočinski režim – ukazuje Bakić.

Narodna poslanica ZLF-a i docentkinja na Fakultetu političkih nauka Biljana Đorđević navodi da su ovo uobičajene metode kojima se Vučić štiti, s obzirom da ne jenjava otpor građana Srbije projektu Jadar i da se i politički akteri koordinišu oko ovog pitanja

– Štiti se od prelivanja tog otpora projektu ka otporu njemu kao najodgovornijem predstavniku ovog režima koji se ponaša kao administracija koja služi kompaniji umesto građanima – smatra Đorđević.

SNS čas hvali projekat koji je razvila kompanija, čas kudi kompaniju kao jedino odgovornu za nezadovoljstvo građana, ali ona nema sumnje da je to sve predstava.

Vladimir Pajić, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana, ističe da je ova izjava predstava za javnost koja ima za cilj da ugasi opravdan bes građana zbog katastrofalnih političkih odluka i nesposobnosti.

– U to putujuće propagandno pozorište niko više ne veruje. Kada su shvatili da gube na temi Rio Tinta tada su počeli da glume opoziciju sebi. Srbiji treba demokratska vlast koja osluškuje potrebe građana a ne fokus grupe i politikantska istraživanja – objašnjava Pajić.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, naglašava da je veoma zabrinuta ako je to što Ana Brnabić kaže tačno.

– Zar je moguće da je Vučić tek sad došao na ideju da pita zaposlene iz Rio Tinta šta to oni uopšte rade i to usred kampanje koju lično vodi za Rio Tinto? Valjda je još pre nekoliko godina trebalo postaviti ta pitanja – ukazuje Rakić.

Ovom izjavom Ana Brnabić je bukvalno priznala da Vučić ništa ne zna o kopanju litijuma u Jadru, kaže naša sagovornica, a vodi kampanju da se taj litijum kopa.

– Da sve bude još gore pristao je i na sporazume sa Nemcima u vezi sa kopanjem litijuma, a da, kako izgleda, o tome ništa nije znao. Drugo, zar ne bi trebalo da ta pitanja i odgovore čujemo u javnosti? Pa neće oni da kopaju litijum u Jajincima kod njega na placu, nego u Jadru, na ogromnom prostoru i ugrožavaće zdravlje hiljada građana – ističe Rakić.

Ovde nije reč o privatnoj stvari Aleksandra Vučića, nego o pitanju od javnog interesa, zbog čega ona smatra da ta pitanja treba da postavljaju stručnjaci, javno, a Rio Tinto javno da odgovara i da svi čujemo te argumente.

– Predstavnici Rio Tinta mogli su da se znoje samo ako nisu dobro naučili unapred pripremljen tekst. Oni se ne boje i ne strepe od Vučića, jer im on nije nadređeni, pošto svi rade za istog poslodavca – zaključuje Rakić.

Aktivista Eko straže Bojan Simišić smatra da je sve ovo cirkuska predstava.

– On se kao bori za narod, da izvuče što bolje uslove, a suština je da je pod pritiskom EU da se rudnik otvori. Hoće da se otvori rudnik, ali ne i da ispadne izdajnik. Šibicar, vara narod trikom sa kuglicom i tri kutije šibica. Da mu je do naroda, ne bi uhapsio 60 aktivista – ukazuje Simišić.

Narodni poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta uputio je predlog Brmabić, kako do znojenja predstavnika Rio Tinta ne bi došlo.

– Da ubuduće ne bi dolazilo do znojenja “velikomučenika” iz Rio Tina, ženi sa Dedinja predlažem da sledeći sastanak bude održan pored bazena u dvorištu Jovankine vile pa kad god neko od čelnika Rio Tinta krene da se znoji može slobodno da se bućne u bazen – naglašava Jovanović Ćuta.

Srđan Milivojević, narodni poslanik Demokratske stranke je siguran da Ana Brnabić k“ao stečajna upravnica parlamentarnog života u Srbiji i portparol Rio Tinta“, zna da jedini koji se znoje kada čuju reč litijum su ona i Aleksandar Vučić.

– Jer kad god čuju litijum i Rio Tinto oni pomisle na proviziju. Srbija nije spremna da umre da bi preživeo ovaj mafijaški režim a jesen će biti baš vrela… toliko vrela da će se znojiti mnogi koji su uzeli proviziju za uništenje Srbije – ističe Milivojević.

Podsećamo, tokom Vučićevo razgovora sa građanima u Ljuboviji bio je prisutan i direktor Rio Tinta Jakob Strausholm.

Juče su se predstavnici skoro svih opozicionih grupa u Skupštini Srbije obratili zajednički javnosti povodom svog zahteva da parlament zaseda o njihovom predlogu zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari