Indijski aktivista i borac protiv korupcije Ana Hazare, koji je inicirao masovne demonstracije u Indiji, izašao je juče iz zatvora u Nju Delhiju kako bi započeo javni 15-dnevni štrajk glađu zahtevajući od vlasti jačanje borbe protiv korupcije. Istaknuti 74-godišnji aktivista izašao je iz zatvora Tihar praćen ovacijama ogromne mase pristalica koja je došla da mu pruži podršku.


Hapšenje Hazarea u utorak pokrenulo je masovne demonstracije bez presedana širom zemlje. „Braćo i sestre, draga deco, 1947. godine smo dobili slobodu, ali još nismo osvojili našu ličnu slobodu“, poručio je Hazare, aludirajući na godinu kada je Indija stekla nezavisnost i prestala da bude britanska kolonija. Hazare će štrajkovati glađu na jednom trgu u severnom delu Nju Delhija gde se često održavaju politički skupovi ili razni festivali.

Policija je predložila sedam dana, a on je hteo jedan mesec, pa je na kraju pregovora postignut sporazum da to bude 15 dana, rekla je u četvrtak Asvati Muralidaran, portparolka Hazareovog pokreta „Indijski pokret protiv korupcije“. Ona je dodala da policija neće ograničavati broj ljudi koji mogu da dođu na trg Ramlila Majdan i pruže podršku Hazareu. Trg može da primi oko 25.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari