Gošća Krokodilove kuće za pisce tokom septembra je Ana Holmstrem Degerman, švedska autorka za decu i omladinu. Poreklom sa krajnjeg severa Švedske, ona stvara uglavnom vampirske horor priče i romane za najmlađe čitaoce.

Redovno takođe piše kolumne za lokalne novine. Tokom svog boravka u Beogradu, Ana Holmstrem Degerman predstaviće se pred ljubiteljima skandinavskih kultura i jezika, u okviru druženja u Skandinavskom kutku (UK Parobrod), u subotu 25. septembra u 19 sati. U okviru istog programa ona se već predstavila 11. septembra. Organizator oba događaja je Skandinavski kutak. Osim toga, gošća će 16. septembra, u biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu, u okviru 27. Međunarodnog festivala humora za decu, održati predavanje na stručnom skupu bibliotekara – Biblioteke za nove generacije. Tom prilikom ona će s domaćim bibliotekarima podeliti svoje bogato iskustvo na tom polju.

Ana Holmstrem Degerman rođena u Jokmoku na severu Švedske 1970, profesionalna je spisateljica knjiga za decu a pre toga radila je kao školska bibliotekarka. Njena prva knjiga (Modighetsprovet) objavljena je 2008, a od tad je napisala i objavila još nekoliko naslova za uzrast od šest do dvanaest godina. Prvu knjigu za nešto starije čitaoce, tinejdžere, objavljena je u aprilu 2015. Od 2014. povremeno radi na projektu Okružnih biblioteka čija je namera da popravi infrastrukturu za pisce iz oblasti Vasterboten u kombinaciji s organizacijom aktivnosti u lokalnim školama i bibliotekama. Aktivna je i u Švedskom sindikatu pisaca kao članica odbora književnosti za decu (BULT) i predstavnik okruga Vesterboten.

Udruženje Krokodil zajedno sa Književnom mrežom Traduki, raspisalo je konkurs za stipendiranje rezidencijalnih boravaka u Beogradu u 2016. Konkurs je otvoren do 15. oktobra 2015. i mogu se prijaviti svi zainteresovani autori proznih dela, pesnici, dramaturzi, scenaristi, esejisti/kolumnisti i prevodioci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Albanije, Kosova, Bugarske i Rumunije. Na konkurs se mogu prijaviti samo prevodioci koji prevode sa sledećih jezika i na njih: slovenački, hrvatski, bosanski, crnogorski, srpski, albanski, rumunski i bugarski jezik. Stipendija za odabranog pisca uključuje jednomesečni boravak u opremljenom stanu u Beogradu, putne troškove i honorar u iznosu od 800 evra neto. Prijava mora da sadrži kratku biografiju (do jedne strane – na srpskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom, engleskom ili nemačkom), punu adresu (kontakt telefon i e-mail adresa), popis objavljenih dela, kratak opis planova rada u Beogradu i pismo preporuke izdavača ili udruženja pisaca. Aplikacije treba poslati posredstvom elektronske pošte na festivalkrokodilŽgmail.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari