Ženska teniska reprezentacija Srbije ugostiće u subotu i nedelju u Novom Sadu Kanadu u okviru prvog kola Svetske B grupe Fed kupa, a prvi put u protekloj skoro deceniji neće moći da se osloni ni na Jelenu Janković ni na Anu Ivanović. Obe igračice odsustvo pravdaju nedovoljno zalečenim povredama, ali javnost u Srbiji uz dozu rezerve prihvata ove argumente. Naime, otvoren sukob koji je uoči i tokom izbora rukovodstva Teniskog Saveza Srbije nastao na relaciji Slobodan Živojinović – Srđan Đoković, a koji je završio pobedom dosadašnjeg predsednika TSS, doveo je u sumnju odazivanje tenisera za nastup u Dejvis kupu i teniserki u Fed kupu.


I dok su skoro svi teniseri srpskog tima demantovali ovu mogućnost rečima da igraju za Srbiji i za sebe a ne za Savez, od devojaka se niko nije oglasio, pravdajući odsustvo time da sada ne mogu da pruže svoj maksimum. Selektor Fed kup tima Srbije Dejan Vraneš kaže za Danas da nijedna devojka, bar ne otvoreno, nije rekla ništa protiv rukovodstva Saveza.

– I Jelena i Ana su želele da daju svoj maksimum za Srbiju u Fed kupu, ali kako sada nisu u mogućnosti zbog povreda rešile su da ne igraju protiv Kanade. Za eventualni sukob sa čelnicima Saveza nisam čuo, to one najbolje znaju, pa bi jedino pravo rešenje bilo da njih pitate – kratko je odgovorio Vraneš koji je počeo pripreme sa teniserkama koje su mu se stavile na raspolaganje pred vikend duele. Devojke su prvo trenirale u Sport impuls hali u Beogradu, a od juče i u novosadskom Spensu.

O ne igranju dve najbolje srpske teniserke u duelu sa Kanadom, prilikom poslednjeg razgovora sa medijima, govorio je i novi-stari predsednik TSS Slobodan Živojinović. On je rekao da rukovodstvo poštuje svaku njihovu odluku jer veruje da kao i on žele najbolje našem tenisu.

– Stojimo iza svake Jelenine odluke jer smatramo da je prioritet da ona bude u najboljoj formi jer je to u njenom interesu. Što se Ane tiče mislim da smo svi postali razmaženi i da previše očekujemo. Ne može ona uvek da bude najbolja na terenu jer je profesionalni tenis surov, mnogo mora da se igra i trenira, pa su normalni usponi i padovi. Uz sve to između turnira treba da nađu vremena i umesto da se odmaraju da igraju za svoju zemlju, a to nije uvek moguće. Ipak je najbitnije da one budu zdrave – napomenuo Živojinović.

Istog mišljenja je i Nebojša Višković, sportski komentator koji godinama prati tenis. On ističe da su obe teniserke pokazale da uvek žele da igraju za Srbiju, ali da snaga protivnika ne iziskuje neki rizik od povrede.

– Što se Jelene i Ane tiče mogu sa sigurnošću da tvrdim da nemaju odbojnost prema Savezu. Međutim, protivnik nije jak i možemo da ih pobedimo i bez njih dve i da ne rizikujemo veće povrede. Tako će isto biti i duelu Dejvis kupa kada Novak Đoković sigurno neće igrati protiv Indije. I svi će odmah reći da je to zato zbog sukoba njegovog oca sa Bobom, a naravno da to neće biti slučaj. Svi su oni veliki profesionalci i spremni su da svoje lične interese podrede timu i zemlji – zaključuje Višković.

Podsetimo, u poslednjem meču Fed kup reprezentacija Srbije poražena je u Beogradskoj areni od Slovačke sa 3:2, a na terenu nije bila Ana Ivanović. Tada su se pojavile i spekulacije da su ona i Jelena Janković u više nego lošim odnosima, odnosno da se Ana zato nije stavila na raspolaganje selektoru Vranešu. Ono što je dobro je da je upravo tim nastupom i sa dva poraza i pobedom Bojana Jovanovski ušla na tenisku scenu i počela svoj uspon i već sada stigla do 54. mesta WTA liste. I u prethodnom duelu sa Rusijom, takođe na svom terenu, Srbija je poražena sa 3:2, uz sva tri poraza Ivanovićeve (dva u singlu i jednog u dublu u paru sa Jankovićevom).

Vraneš: Bojana predvodi tim

Selektor Fed kup reprezentacije Srbije rekao je da će se u duelu sa Kanadom osloniti na snagu tima, a ne na pojedince, odnosno da od naše najbolje igračice Bojane Jovanovski u Novom Sadu ne očekuje pobede već samo njenu najbolju igru.

– Bojana treba samo da igra kako najbolje ume i onda nema šta da brinemo. Ona je već igrala sa Kanađankama u juniorskoj konkurenciji i koliko znam ima dobar skor. Ko će biti druga igračica u singlu još ne znam, ali u izboru su Ana Jovanović i Aleksandra Krunić – istakao je Vraneš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari