Snovi ostvareni 2008. poput bumeranga rasplamsali su maštu Ane Ivanović da nešto slično može ponoviti i 2015. Iako se tome nije nadala, lepa Srpkinja je plasmanom u polufinale Rolan Garosa došla nadomak finala najznačajnijeg turnira na šljaci u svetskim okvirima. Današnja protivnica Lusi Šafarova poziva je na maksimalan oprez, dok joj iskustvo iz prethodnih međusobnih susreta govori da samo perfektom partijom može proći Trijumfalnom kapijom do Jelisejskih polja, u čiju se sveukupnu lepotu uverila 2008. kao pobednica Rolan Garosa, mada je i 2007. prolazom u finale postala nedeljivi deo istorije jednog od četiri najznačajnija turnira u istoriji tenisa.

Ana ove sezone u Parizu igra najbolji tenis u poslednjih sedam godina. Upravo je to period u kojem nije uspevala da se plasira u polufinale jednog grend slema. NJen dečko Bastijan Švajnštajger iskoristio je kraj Bundeslige i ubedljivo osvojenu titulu Bajerna, da prvi deo odmora provede bodreći Ivanovićevu sa tribina, što je veoma pozitivno uticalo i na samopouzdanje naše teniserke. Igrom bez prevelikih oscilacija, sigurnijim prvim servisom i dobrom kretnjom na osnovnoj liniji Ana je veoma ubedljivo došla do polufinala. Kako je turnir odmicao pružala je sve bolje partije. U prva dva meča sa Švedovom i Doi izgubila je po set, utisak je da je duel sa Donom Vekić bio zapravo momenat kada je shvatila da ima snage i znanja za veliki rezultat u Parizu. U naredna dva meča sa Makarovom i Svitolinom odigrala je na vrlo visokom nivou. Prestonica Francuske baš prija Ivanovićevoj, koja ove sezone pleni ne samo šarmom već i samopouzdanjem, sa kojim toliko kuburi poslednjih sezona.

– Pariz je za mene magičan grad. Jedva sam čekala ponovo da dođem, a i publika je fenomenalna. Posle povrede na početku sezone popravila sam mnoge stvari i napredovala, svesna da me očekuje još puno rada. Ne znam da li se osećam starom ili srećnom – našalila se Ivanovićeva posle prvog plasmana u polufinale jednog grend slema nakon sedam godina.

Lusi Šafarova za našu teniserku predstavlja vrlo nezgodnu protivnicu. Levoruka Čehinja je u osmini finala eliminisala Mariju Šarapovu, prošlogodišnju šampionku, a zatim u četvrtfinalu vrlo neugodnu Garbinju Muguruzu iz Španije. Ovi trijumfi pokazuju stepen njene forme na Rolan Garosu. Ako se pogleda istorijat međusobnih duela evidentno je da Ani stil igre Šafarove nikako ne odgovara. Čehinja vodi 5:3 u pobedama, s tim što je u poslednjih šest duela slavila u čak pet navrata. Ana je trijumfovala u poslednjem susretu 2014. u Tokiju (6:3, 6:2), ali je zato Šafarova iste sezone na pariskoj šljaci eliminisala srpsku teniserku u trećoj rundi (6:3, 6:3). Zanimljivo je da je 2008. na putu do trofeja u Parizu Ivanovićeva u drugoj rundi savladala Šafarovu, bilo bi lepo da se istorija ponovi danas i da Ana pobedom najavi veliko finale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari