Danas saznaje: Osumnjičeni za ugrožavanje bezbednosti Ane Lalić pobegao još 1. juna 1Foto: Aleksandar Kamasi

Optuženi zbog ugrožavanja bezbednosti novinarke Ane Lalić pobegao je iz kućnog pritvora pre nešto više od mesec dana, odnosno 1. juna, a javnost je o tome saznala sinoć, jer je juče bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu.

Milan Dumanović, podpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza, za Danas navodi da je u ovom slučaju meru kućnog pritvora doneo sudija za prethodni postupak iako je tužilaštvo tražilo meru pritvora, te pretpostavlja da je sudija iskoristio mogućnost da se radi o delu za koje je predviđena kazna takva da se može odrediti i mera kućnog pritvora.

„Za praćenje mere izdržavanje kazne, odnosno, u ovom slučaju izdržavanje mere pritvora u kućnim uslovima zadužen je poverenik iz povereničke službe pri Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, te policija ne prati direktno lice sem kada je poverenik obavesti o kršenju mera, kakav je ovde slucaj“, objašnjava Dumanović.

Dodaje da je policija sigurno preduzela sve iz svoje nadležnosti nakon obavestenja da je lice prekrsilo mere nadzora.

Dumanović ukazuje da je ključni problem u našem društvu nedostatak ili nedovoljna komunikacija nadležnog tužilaštva, policije i javnosti i da je to neophodno za stvarnu demokratizaciju drustva.

„Nedovoljna ili parcijalna komunikacija državnih organa sa onima kojima bi trebalo da odgovaraju, a to su građani i mediji, jedan je od najvećih problema u Republici Srbiji“, kaže Dumanović.

 

Podsećamo, sinoć je predsednik Komsije za istraživanje ubistava novinara i izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić saopštio je da je optuženi za ugrožavanje bezbednosti novinarke Ane Lalić Hegediš državljanin Francuske i Srbije S. I, pobegao iz kućnog pritvora.

Kako je saopšteno, za juče je bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu, kako bi se saslušao optuženi i kako bi se sud upoznao sa dokazima i priznanjem optuženog, kao i sa zapisnikom o ispitivanju oštećene Ane Lalić Hegediš.

S.I. je je 11. marta ove godine putem mesindžera na Fejsbuku uputio poruke pretnji, uvreda i govora mržnje. Prilikom ulaska u zemlju, priveden je i pronađen je uređaj sa dokazom da je on izvršio krivično delo iz člana 138. Krivičnog zakonika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari