Ana već nedelju dana bez dece: Ministarstvo kontroliše centar za socijalni rad, srpski MUP ćuti, hrvatski ponavlja staru priču 1Foto: N1

Ministarstvo za brigu o porodicu i demografiju je po službenoj dužnosti pokrenulo postupak nadzora nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu – odeljenje Novi Beograd, zbog postupanja u slučaju Ane Landeke, žene koja se nalazila u Sigurnoj kući a čiji je suprug Domagoj Landeka bez njenog znanja i odobrenje odveo decu u Hrvatsku prošle nedelje.

Ovo je potvrđeno Danasu u ovom ministarstvu, u čijoj je sada nadležnosti postupanje centara za socijalni rad.

Ana Landeka čekala je u Sigurnoj kući da dobije privremeno rešenje o starateljstvu nad dvoje dece od sedam i pet godina, godinu dana. Dok je čekala rešenje, bivši suprug je decu bez njenog znanja odveo u Hrvatsku čiji je državljanin.

Ana je za medije ispričala da je Domagoj Landeka decu nasilno oteo od njenog oca.

– Moj otac je krenuo da mi dovede decu, bila su kod babe. Ja sam bila u sigurnoj kući. Dok su bili u kolima, moj otac se tada vezivao, on se zaleteo, udario u auto… Otvorio je auto i izvadio prvo Petru. On dok se snašao da uzme Filipa, on je zgrabio Filipa. Krenuli su da se natežu oko deteta, moj otac je pustio dete da ga ne povrede – ispričala je Ana za N1.

Više stručnjak je istaklo da je jedan od osnovnih propusta u ovom slučaju činjenica da se toliko dugo čekalo sa donošenjem privremene mere o starateljstvu. Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević je pri tome navela da je osnovni razlog tog kašnjena nepostupanje Centra za socijalni rad Novi Beograd.

Ministarstvo za brigu o porodici pokrenulo je kontrolu a kako su dodali kada postupak bude završen, obavestiće javnost o nalazima do kojih su došli.

Pored Centra za socijalni rad postavilo se pitanje i postupanja MUP-a u celom slučaju.

Ana Landeka i njena advokatica navele su da deca u trenutku prelaska granice kod sebe nisu imali pasoše pa je ostalo nejasno kako je ocu dopušteno da ih prevede preko granice.

Iz MUP Srbije nisu odgovorili na pitanja Danasa o ovom slučaju.

Odgovore smo međutim dobili iz MUP-a Hrvatske, koje smo pitali kako je deci dopušteno da pređu granicu bez pasoša.

U kratkom odgovoru ponovljeno je ono što je MUP Hrvatske već saopštio o ovom slučaju uz dodatak da je sve urađeno po propisima.

– Hrvatska policija nad hrvatskim državljaninom  i njegovo dvoje djece, također hrvatskim državljanima, provela graničnu kontrolu na PGP Tovarnik prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku 6. lipnja u noćnim satima. Tijekom granične kontrole i provjerama putem međunarodne policijske suradnje utvrđene su sve relevantne činjenice te nije bilo zakonskih zapreka da otac, sa svoje dvoje maloljetne djece nad kojima ima skrbništvo odlukom nadležnog švicarskog tijela, nastavi putovanje. Navedeno podrazumijeva da je predočena valjana isprava kojom je moguć prelazak državne granice – kazali su iz MUP-a.

Ana Landeka je dan nakon što je Domagoj Landeka odveo decu dobila rešenje o starateljstvu nad decom.

Domagoj Landeka inače ima rešenje o starateljstvu nad decom suda iz Švajcarske gde je porodica jedno vreme živela. Ovo rešnje predmet je spora koji se vodi trenutno pred Višim sudom u Beogradu.

U trenutnim okolnostima Ana Landeka može da pokrene međunarodni mehanizam pred srpskim Ministarstvom pravde da joj se deca vrata. Uspeh međutim zavisi dobrim delom od odluka organa u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari