Analitičar: Patrijarh Vartolomej se razbojnički poneo prema SPC

Ostavite komentar


  1. Zar „Crkva Srbije“ ne pise u katalogu vaseljenske patrijarsije od uvek?

  2. Vidi ti vraga , pa ko sme da dira u posle SPC-a . Ništa vi nemate sa evanđeljem samo silu poznate , gori ste od sekte a karađorđević vas raširio po okupiranim delovima nakon prvog rata. Bit ćete vraćeni u granice srbije, pa vilujte kolko vas volja.

  3. SPC se prilicno kompromitovala zadnjih 30 godina i potpuno je normalno da je vise niko ne uvazava

  4. Ne vidim problem. Kad Kiril diktira sve od kalendara pa nadalje onda je u redu.

  5. Zašto ne bi trebalo da piše onako kako se ta institucija zvanično zove – Srpska Pravoslavna Crkva?
    Da li Vaseljensku Patrijaršiju treba nazivati Patrijaršija sa Fanara? Ne, svakako.

  6. Makedonci srećno! Nek se spremk Crna Gora. Klerofašisti iz SPC-a kad će litije?

  7. Nije u redu da uzima SPC prihode u Makedoniji. Podeljena je teritorija gde se uzimaju prihodi i ne treba je menjati bez dogovora

  8. A da nisu pare problem, zlo što nas od iskona kuša a nekim ljudima i vlada i tera na nepočinstva? Kad bi znali koliko je lepo poklanjati, pomagati, popravljati ljudima kuće i stanove, slati ljude na lečenja itd. Nisu sve navike apriori loše. Idemo, sms na 3030. Na bilo koji broj. Ne možete pogrešiti.

  9. Danas, „gradjanski list“ u kome vesti komentarisu polupismeni, Srbima teze optereceni sovinisti iz regiona. Sta reci.

  10. U, pa mi smo uvek degradirani. Cekali i cekali da se sami dogovore odnosno da SPC nesto uradi po tom pitanju pa kad su videli da nema od cekanja nista onda sami uradili sto su mislili da je ispravno. Mi stalno ocekujemo da ce neko da nas moli, vuce za rukav, da novu priliku. Osvestite se Srbi – ne da niste centar sveta nego ste sebe gurnuli u najvecu marginu u Evropi.

  11. @Miklos

    Ako nemas pojma o cemu se radi nego koristis priliku za istresanje supljih fraza mozes slobodno da preskocis komentarisanje, niko ti nece zamerititi niti ce diskusija biti siromasnija. Naprotiv.

  12. Ako za nista drugo, ovo citanje komentara je dobro da se upoznaju intelektualni dometi okolnih srbofoba. Nekako ih ti je zao.

  13. Da li ovakvi jednostrani potezi dovode do stabilizacije i resavanja problema ili do eskalacije i novih sukoba? Ako se zna da je Vartolomej odavno pod kontrolom Amerikanaca i da je vec“priznao“ i tzv. „ukrajinsku pravoslavnu crkvu“, ko onda ovde destabilise region? Rusi ili ipak Amerikanci? Agenda je i vise nego ocigledna, podeliti, zavaditi i oslabiti a sve u skladu sa americkim interesima. Nece biti iznanedjenje ako se uskoro „prizna“ i privatna „crkva“ Mila Djukanovica u Crnoj Gori ili nekakva „kosovarska pravoslavna crkva“. Od kada se Bajden vratio na vlast zajedno sa ekstremistima koji su formatirani za vreme Klintona i Olbrajtove, krenuli su i ozbiljni sukobi u Ukrajini, „resavanje“ pitanja BiH i Kosova, Tajvan… Sta ako se sve otme kontroli?

  14. @ Dragan
    10. maja 2022. u 18.05
    Zašto ne bi trebalo da piše onako kako se ta institucija zvanično zove – Srpska Pravoslavna Crkva?
    Da li Vaseljensku Patrijaršiju treba nazivati Patrijaršija sa Fanara? Ne, svakako.

    A zašto mi to zovemo Vaseljenska patrijaršija kad je zvanično Konstatinopoljska patrijaršija?
    Mnogo smo se mi uglibili u našem tumačenju istorije i vere.
    Zašto je Karađorđević pretnciozno promenio ime Pećke patrijaršije u SPC? Zašto mi mora da budemo perjanice u svakoj čorbi?

  15. Stalno smo bili uveravani da je Vartolomej ekumenista a nikako da shvatimo da radi za masoneriju koja i dalje vuce sve konce svuda pa i u Ukrajini a ne Nato i SAD

  16. Prvo, profesor Čvorović bi morao znati (ili se pravi “mlad i naivan”) da je – i po građanskom, i po kanonskom pravu – SPC u Makedoniji (Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, SAD, Rusiji, Francuskoj, Nemačkoj, Brazilu…) strana crkva i da za delovanje u Makedoniji mora imati “dozvolu za rad”, odnosno na (građanskom) zakonu utemeljen sporazum sa odgovarajućom institucijom države Makedonije, kao što ga, naprimer, SPC ima sa Hrvatskom!…
    Drugo, profesor Čvorović bi morao znati (ili se pravi “mlad i naivan”) da je, uz “molbu”/”dozvolu” odgovarajućeg državnog organa, za izdavanje Tomosa o autokefalnosti nadležan Vaseljenski patrijarh (i Vaseljenska/Carigradska/Konstantinopoljska patrijaršija)…
    Treće, mali istorijski kuriozitet: monah Sava (Rastko) Nemanjić je, po ondašnjim kanonskim pravilima, autokefalnost za Žičku crkvu morao tražiti od Ohridske arhiepiskopije, ali ju je on, koristeći unutarcrkvene sukobe, isposlovao od Nikejskog patrijarha zbog čega ga je Ohridski arhiepiskop izopštio iz crkve!…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.