Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan i sudanski advokat Mosad Mohamed Ali dobitnici su nagrade Ulof Palme zbog svog doprinosa ljudskim pravima i miru u svetu, saopšteno je juče u Stokholmu.
„Nagrada im je dodeljena jer su obojica energično i posvećeno radili u korist ljudskih prava, mira i bezbednosti“, saopštila je fondacija nastala u znak sećanja na bivšeg švedskog premijera Ulofa Palmea, ubijenog 28.

Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan i sudanski advokat Mosad Mohamed Ali dobitnici su nagrade Ulof Palme zbog svog doprinosa ljudskim pravima i miru u svetu, saopšteno je juče u Stokholmu.
„Nagrada im je dodeljena jer su obojica energično i posvećeno radili u korist ljudskih prava, mira i bezbednosti“, saopštila je fondacija nastala u znak sećanja na bivšeg švedskog premijera Ulofa Palmea, ubijenog 28. februara 1986. u Stokholmu. Anan, koji je proveo dva mandata na mestu prvog čoveka UN (1997-2006) je „tokom deset godina hrabro i odlučno vodio UN“, ocenila je Fondacija.
Sudanski advokat Mosad Mohamed Ali je koordinator Centra Amel za lečenje i prilagođavanje žrtava torture u južnom Darfuru, regionu na zapadu Sudana u kojem hara građanski rat i postoji ozbiljna humanitarna kriza. „Njegovo angažovanje je od početka rata obuhvatilo stotine hiljada žrtava rata u kampovima oko Nijale“, istakla je Fondacija. Sudanski advokat je više od 10 godina osuđivao kršenja ljudskih prava u Darfuru, Sudanu kao i na međunarodnoj sceni.
Nagrada obuhvata diplomu i 75.000 dolara koje će podeliti ovogodišnji laureati. Laureati za 2006. rekli su da će krajem maja doputovati u Stokholm kako bi primili nagradu, izjavila je agenciji Frans pres Anita Klum iz Fondacije Ulof Palme. Datum ceremonije još nije određen. Među prethodnim dobitnicima su bivši češki predsednik Vaclav Havel i organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari