Specijalni izaslanik UN za Siriju Kofi Anan podneo je juče ostavku na to mesto i osudio podeljenost među svetskim silama u Savetu bezbednosti UN po pitanju Sirije. „Radio sam najbolje što sam mogao“, rekao je Anan na konferenciji za novinare i izrazio žaljenje zato što nije dobio podršku u dovoljnoij meri.

SAD su saopštile da su Kina i Rusija odgovorne za odluku Kofija Anana da podnese ostavku, zato što su se u Savetu bezbednosti UN usprotivile nacrtima rezolucija o Siriji. Predsednik SAD Barak Obama potpisao je tajno naređenje kojim odobrava obaveštajnoj službi CIA i drugim američkim agencijama da pružaju podršku sirijskim pobunjenicima u borbi protiv režima Bassaa el-Asada, javio je juče Bi-Bi-Si.

U Siriji su inače i juče nastavljene borbe kod grada Alepa. Eksplozije su se mogle čuti iz pravca sirijskog grada Azaza, preko granice, u blizini turskog grada Kilisa. Sirijsko stanovništvo obično tim putem beži u Tursku, a pobunjenici dovode pojačanja za Alepo, koji je udaljen 50 kilometara.

Evakuacija državljana Srbije iz Sirije

Beograd – Avion s državljanima Srbije koji žive u Siriji sleteće danas na beogradski aerodrom nešto posle 14 časova, potvrđeno je agenciji Beta na aerodromu Nikola Tesla. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je juče da će državljani Srbije koji žive u Siriji biti evakuisani zbog pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji. Ambasada Srbije u Damasku obavestila je srpske državljane o planovima za organizovanu evakuaciju za koju su se juče prijavile 43 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari