Nikos Anastasijades i Stavros Malas nadmetaće se u drugom krugu predsedničkih izbora na Kipru, koji će biti održani u nedelju, 24. februara. Prema konačnim rezultatima prvog kruga, lider desničarske stranke Demokratski savez Anastasijades osvojio je 45 odsto glasova, dok je Malas, koga podržava levičarska Napredna partija radnog naroda, dobio 27 odsto glasova Kiprana.


Ovi predsednički izbori smatraju se za jedne od ključnih od sticanja nezavisnosti Kipra, s obzirom na to da građani biraju predsednika koji će imati odgovornost da pregovara o finansijskoj pomoći kako bi se izbegao bankrot i nova dužnička kriza u evrozoni. Pre izbijanja dužničke krize Kipar je, komentariše Dojče vele, bio magnet za turiste i privlačno mesto za osnivanje banaka, a sada je država pred bankrotom, te budući predsednik neće imati lak mandat.

Najteža ekonomska kriza na Kipru u poslednje četiri decenije potisnula je podeljeni status ostrva kao glavno pitanje na ovogodišnjim izborima. Anastasijades se najviše zalaže za finansijsku pomoć od svih glavnih predsedničkih kandidata, pa je u predizbornoj kampanji obećao brzo sklapanje sporazuma o paketu pomoći sa EU i MMF. Nezaposlenost na Kipru iznosi 15 odsto, a zaduženost zemlje je od 85 odsto BDP.

Oko 545.000 Kiprana, koji su imali pravo glasa, birali su između 11 predsedničkih kandidata. To je rekordan broj učesnika u istoriji predsedničkih izbora u ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari