Partizanovom vezisti Saši Iliću sutra uveče neće biti prvi put da uživo, s terena, sluša himnu Lige šampiona i gleda vijorenje njene popularne „mušeme“. Ono što će za ogromnu većinu njegovih saigrača biti san do prvog meča plej-offa kvalifikacija za najelitnije evropsko klupsko takmičenje sa Anderlehtom, jedan od najomiljenijih kapitena u istoriji crno-belih proživeo je još 2003. godine, kada je „parni valjak“, u dobroj meri zahvaljujući rolama ovog vrsnog organizatora igre (sada krila) protiv Đurgardena i Njukasla, odvezao svoju jedinu sezonu u LŠ.

– Sada sam veći optimista nego pre sedam godina. Onda jedino ja nisam verovao da posle poraza u Beogradu možemo izbaciti Njukasl. Saigrači, trener Mateus, ljudi iz kluba – svi oko mene su odmah posle prve utakmice tvrdili da sigurno prolazimo Engleze, samo sam ja bio kontra mišljenja. Ovog puta imam pozitivniji osećaj. Ne samo zato što je u prošlosti bilo teže ući u Ligu šampiona. Anderleht nije Barselona, Čelzi, Inter ili Bajern, ali je najjači i najzvučniji protivnik od svih koje smo mogli izvući, dominantan u svojoj zemlji, ranijih godina redovan u L Š. Da ne pominjem razliku u budžetima. Ali, Belgijanci su ti s kojim Partizan može da igra. Jesu favorit u ovom meču, međutim, nisu nikakvo svetsko čudo. Neće biti nikakvo iznenađenje ako ih eliminišemo i napravimo ono čemu se malo ko nadao na početku priprema. Imamo šansu – iskren je, kao i uvek, prvi zamenik kapitena Mladena Krstajića, uz njega i povratnika Ivicu Ilieva jedini u sadašnjoj generaciji koji zna šta znači i kako izgleda biti deo elite.

Čuvena „dvadeset dvojka“ kluba iz Humske ima pokriće za svoj umereni optimizam.

– Protivnik ima opasan vezni red i jak napad, ali i mi imamo adute na tom delu terena. Pogledajte samo šta Kleo radi iz utakmice u utakmicu. Iliev se ekspresno uklopio, a mi iz veznog reda držimo korak s njima. Dobro je što Partizan ima još igrača koji mogu da daju gol. I defanziva nam je sve bolja, pogotovo kada odbranom komanduje Krstajić, koji se naigrao velikih mečeva u karijeri. Imam utisak da stalno „rastemo“ kao ekipa, koja je pravi miks iskustva i mladosti. U svakoj liniji tima imamo najmanje po jednog igrača s dugom kilometražom van zemlje, sposobnog da stane na loptu ili preuzme odgovornost kada je potrebno. Mladi ih odlično dopunjuju svojom snagom, željom i talentom. I što je najvažnije, čvrsto se držimo, poštujemo i slažemo. I niko ne trči pred „rudu“. Svi igrači, kao i stručni štab, u fazonu su da pričaju i razmišljaju samo o prvoj sledećoj obavezi – nabraja adute svog tima Ilić.

Jedan od važnijih oslonaca trenera Stanojevića veruje da crno-belima ide na ruku i to što su domaćini u prvih 90 minuta.

– Ne samo u prethodna dva kola, već i u nekim prošlim kvalifikacijama, Partizan je obično dobro prolazio kada je prvi meč igrao pred svojom publikom. Ne očekujem da se Anderleht uplaši „grobara“. Neće mu biti prvi put da igra pred punim tribinama i u vreloj atmosferi, nego očekujem da nam podrška s tribina da krila i izvuče bukvalno poslednji atom snage iz nas – traži pomoć navijača jedan od najiskusnijih i najboljih fudbalera srpskog prvaka.

Bez Moreire u timu

Ni ovog puta među 18 kandidata za tim neće biti Almamija da Silve Moreire. Sjajni vezista iz Portugala tvrdi da i dalje ne može preko bola u kolenu, ni juče nije radio zajedno s ekipom, pa je stručni štab odlučio da bez njega krene u duel s Belgijancima. Kao protiv Inđije, pre neki dan na početku domaćeg prvenstva, i u revanšu s Helsinkijem, pre dve nedelje.

Stiže 700 Belgijanaca

Prodaja karata za sutrašnju utakmicu ide toliko dobro, da se može desiti da prvi put posle mnogo godina bude ispunjeno svih 32.714 mesta na stadionu u Humskoj. Njih 700 rezervisano je za goste iz Belgije, koji su najavili masovan dolazak iz Brisela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari