Anđelković o odnosu srpskih vlasti prema ukrajinskoj krizi: Trebalo bi da slušaju narod, a ne da se dodvoravaju Zapadu 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

“ Začuđujuće su Vučićeve žalbe na to što 80 odsto građana Srbije i većina medija imaju naklonost prema Rusiji. To bi trebalo da ga raduje i ohrabri da vodi energičniju politiku odbrane nacionalnih interesa, a ne da se vlast iz lično-partijskih računa u još većoj meri dodvorava Zapadu, kaže za Danas Dagomir Anđelković, politički analitičar, komentarišući izjavu predsednika Srbije da je 80 odsto medija rusofilski nastrojeno.
Aleksandar Vučić je iz Monaka za televiziju Pink rekao i da je Srbija na EU putu, podržava integritet Ukrajine,a da će 85 odsto naše nacije, koja šta god da se desi, biće na strani Rusije.

“ I to su činjenice. Ali, kao predsednik Srbije, imam obavezu da obezbedim mir i sigurnost za građane“, poručio je, između ostalog, Vučić, dodajući da zbog ukrajinske krize bezbednosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan i da će naša udržanost i opredeljenost da zemlju razvijamo, biti od suštinskog značaja za očuvanje mira.

Anđelković podseća da je velika većina građana Srbije proruski orijentisana zato što je patriotski i prosrpski nastrojena.

“Zapad nam otima Kosovo i Metohiju, a Rusija je činilac koji nas podržava u odbrani tog dela naše teritorije. Da nema Moskve, Priština bi već odavno bila u OUN. Isto stvari stoje sa Republikom Srpskom.

Vodeće zapadne zemlje podrivaju njenu državnost i nastoje da je svedu, protivno duhu Dejtona, na puku administrativnu jedinicu centralizovane BiH”, objašnjava Anđelković.

Prema njegovim rečima Rusija je faktor podrške Republici srpskoj da opstane u dejtonskom formatu. Npominje da Kremlj Banjaluci pruža i veću potporu nego Srbija koja je to dužna da čini i iz nacionalnih razloga, i stoga što je garant Dejtonskog mira.

“ Polazeći od svega toga ako bi se oficijelni Beograd opredelio protiv Moskve, on bi zapravo radio protiv svojih vitalnih nacionalnih interesa. Tražio bi samo izgovor za kapitulaciju po pitanju RS i KiM. Zašto bi nas Rusija podržavala ako radiom protiv nje? O tome bi svaka vlast koja uistinu namerava da vodi nacionalno-odgovornu politiku morala da vodi računa. I da javnost nije opredeljena u prilog Rusije vlast bi morala da bude. Otuda su začuđujuće Vučićeve žalbe na to što 80 odsto građana Srbije i većina medija imaju naklonost prema Rusiji”, zaključuje politički analitičar u izjavi za Danas.

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari