Anđelković: Rezolucija UN ipak neće biti obavezujuća za Rusiju 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

“Sjedinjene Američke Države sa svojim saveznicima i klijentima svakako će pokazati da imaju premoć u odnosu na Rusiju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ali rezolucija koja će biti izglasana neće imati za Moskvu obavezujući karakter, kakve imaju odluke Saveta bezbednosti OUN”, kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar komentarišući moguće odluke hitne sednice Generalne skupštine UN.

U Njujorku je danas počela hitna, vanredna sednica Generalne skupštine UN kako bi se sve članice svetske organizacije imale mogućnost da se izjasne o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Na početku zasedanja, predsedavajući Generalne skupštine UN Abdula Šahid izjavio je da ova skupština predstavlja kolektivnu savest čovečanstva i da je njena snaga ukorenjena u njenom moralnom autoritetu.

Šahid je pozvao sve članice UN da pokažu moralnu hrabrost i da iskoriste raspravu u idućih nekoliko dana na način da ne „razvijaju ratnu retoriku, već da daju šansu miru“.

“To što neki kažu da će sama po sebi, sa moralnog stanovišta, biti bitna osuda Rusije, previđaju činjenicu da mnogo više o nemoralu u međunarodnim odnosima govori to što SAD uspevaju da nametnu zakon ćutanja u vezi sa mnogim zloupotrebama iza kojih stoje. Da li je doneta rezolucija kojom je osuđena američka agresija na Srbiju 1999. ili okupacija Iraka 2003. godine? Dobro znamo da je odgovor negativan” , napominje Anđelković.

On ističe i da niko ne govori o tome da, primera radi, američke i turske snage i sada nelegalno borave na tlu suverene Sirije.

“U takvim okolnostima, kada veliki deo sveta zastrašen američkim pretnjama i otupljen evroatlantskom propagandom, prelazi preko svega toga, osuda Rusije ne znači ništa više od upotrebe još jednog instrumenta u Zapadnom specijalnom ratu protiv Moskve. Rusija se na to svakako neće obazirati.”, zaključuje Anđelković u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari