Anđelković: Srbija je demokratija u pokušaju 1Foto: Medija centar

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković, povodom izveštaja švedskog V Dem instituta u kojem je Srbija svrstana među šest država sa navišim stepenom autokratije, smatra da su međunarodni izveštaji i stanje demokratije različite stvari.

– Stanje demokratije u Srbiji je isto kao što je bilo i pre sedam, osam godina, a to stanje je daleko od dobrog. Mnogo toga u ovoj zemlji mora da se menja da bismo postigli kakav takav nivo demokratije. Za sada, Srbija je demokratija u pokušaju – ukazuje Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, izveštaji su politički instrument i vrlo često imaju svrhu pritiska na Beograd bez obzira kakav je Beograd.

– Dakle, kada je Beograd potpisao Briselski sporazum, a i tada nam je demokratija bila vrlo ograničena, mnogo je bolje ocenjivan. Sada kada Beograd nije uradio ili nije dovoljno uradio neke stvari, mnogo je lošije ocenjivan. Ocene su svetlo pritisaka a to uopšte ne znači da je naš nivo demokratije iole prihvatljiv – naglašava Anđelković.

U prošlogodišnjem izveštaju V Dem Institut Srbiju je smestio u grupu država sa najvećim demokratskim padom u poslednjih deset godina. Tada je rečeno da je integritet izbornog procesa padao uporedo sa pogoršanjem građanskih sloboda.

O najnovijem izveštaju V Dem insitituta pročitajte ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari