Andreas Šider za Danas: Vučić da odluči da li hoće uz EU ili Rusiju 1Foto Aleksandar Roknić Danas

– Žalosno je videti da se preporuke misije ODIHR o unapređenju izbornih uslova u Srbiji nisu poštovale i da nisu sprovedene, rekao je za Danas Andreas Šider, glavni kandidat Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) na izborima za Evropski parlament i posmatrač na decembarskim izborima u Srbiji u okviru ODIHR/OEBS. Na pitanje o tome da li se odustalo od međunarodne istrage decembarskih izbora u Srbiji, Šider kaže da se „naše preporuke, nažalost, ne sprovode u potrebnoj meri“.

– Ovo je žalosno, posebno ako se ima u vidu da je politički sistem u Srbiji poslednjih godina sve nestabilniji i da ga sve više karakterišu autoritarne tendencije. Izbori su sada i prilika da predsednik Aleksandar Vučić i njegova stranka pokažu u kom pravcu žele da razvijaju zemlju. Nadamo se da će Srbija pronaći put nazad na konstruktivan reformski put za vladavinu prava i demokratiju. Kao najveća država u regionu, Srbija ima i veliku odgovornost da obezbedi stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu, rekao je Šider.

* Rezolucija o Srebrenici u UN je podigla tenzije u regionu Zapadnog Balkana. Milorad Dodik najavio je mirno odvajanje od BiH, pregovori Srbije i Kosova su u zastoju, a evropske integracije Srbije u zastoju već treću godinu. Gde je rešenje za ovako loše regionalne odnose?

– Pre svega, Milorad Dodik treba da prestane sa svojom secesionističkom retorikom koja nije korisna ni za Bosnu, ni za evropske integracije zemlje. Da, frustrirajuće je da neke države članice EU koče proces evropskih integracija zbog svojih bilateralnih pitanja, što je otvorilo vrata Rusiji da iskoristi te tenzije za jačanje anti-EU i nacionalističkih osećanja. Ali da bi se suprotstavili ovim nacionalističkim osećajima u Bosni i Hercegovini, bio je važan korak da se toj zemlji dodeli status kandidata. Sve u svemu, proces proširenja je fantastičan način za reformu zemalja u smislu vladavine prava, radnih prava i mnogih drugih oblasti. To čini ceo region jačim i otpornijim na unutrašnje sukobe. Ali na akterima kao što su Vučić i Dodik je da donesu odluku. Da li žele da se kreću u pravcu demokratske i integrisane Unije ili se orijentišu na Rusiju.

* Naveli ste da je politika Aleksandra Vučića prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Da li i dalje tako mislite?  

– Sadašnja vlast u Srbiji ide putem koji sigurno ne vodi bliže Evropskoj uniji. Ne samo da vidimo negativnu reakciju u pogledu demokratije i vladavine prava, već i Putinovog saveznika koji vlada u Srbiji. Ako Vučić nastavi da vodi politiku na ovaj način pokušavajući da destabilizuje ceo region, moramo da razmotrimo posledice kao što je zamrzavanje procesa proširenja EU.

* Očekujete da srpska dijaspora u Austriji, posebno u Beču, glasa za Vas na predstojećim izborima za Evropski parlament. Kako vidite rešenje kosovskog pitanja? Šta možete da ponudite srpskim biračima u Austriji?

– Nadamo se što većoj izlaznosti birača jer su izbori za EU ​​važni za sve nas. Zato pokušavamo da podignemo svest u zajednici o izborima 9. juna. Veoma nam je važno da razmenjujemo ideje sa predstavnicima dijaspore, jer tako saznajemo o konkretnim problemima i zabrinutostima i pokušavamo da ih rešimo u radu u Evropskom parlamentu. SPO se zalaže za snažnu socijalnu sigurnost koja će omogućiti dobar suživot i jačanje demokratije. Na kraju krajeva, susedski sukobi se najbolje rešavaju unutar Evropske unije.

 * Šta mislite da će Evropi doneti najverovatnije pobeda ekstremne desnice na predstojećim izborima za Evropski parlament?

 – Više mesta za stranke krajnje desnice u Evropskom parlamentu sigurno će otežati formiranje proevropskih saveza i ostvariti napredak na nivou EU uopšte. To bi dovelo do veće stagnacije u brojnim oblastima. Teme kao što su rastući troškovi života, klimatska i ekološka politika, ali i ženska i manjinska prava bi stradale. Takođe, proces pristupanja će se zaustaviti, jer nacionalističke vlade imaju priliku da koriste svoj veto da ga uspore ili potpuno zaustave. Zato je toliko važno glasati 9. juna i ojačati konstruktivne političke snage. Međutim, moje kolege i ja iz socijaldemokratskih partija širom Evrope dajemo sve od sebe da pridobijemo birače da glasaju za proevropsku i bolju budućnost svih nas.

* A kako vidite budućnost Evrope u ovoj političkoj raspodeli?

 – Evropska unija je obećanje mira i bogatstva za sve ljude u Evropi. Konkretno, mala zemlja poput Austrije ima ogromne koristi od EU. Skoro 70 odsto ukupnog izvoza Austrije ide u zemlje EU. To znači da je EU garant za našu ekonomiju, što na kraju znači dobro plaćena i sigurna radna mesta. Ali moramo se pobrinuti da to bogatstvo obezbedimo i za buduće generacije. Zato sam predložio da se sprovede investicioni pakt „Prvo Evropa, umesto Made in China“, kojim želimo da podstaknemo reindustrijalizaciju Evrope budućim i zelenim tehnologijama.

 

EU garant mira

*Izgleda da je odnos između države i politike u velikoj meri određen istorijom. Kako vidite odnose u Evropi i mogućnost novog velikog rata?

– Agresorski rat Rusije u Ukrajini nas dovodi do pitanja da li je mir u Evropi zagarantovan kao što smo mislili da jeste. Ipak, čak i Putin zna da sve dok je EU zajedno, mi imamo najbolje šanse za mir. Zbog toga čini sve da ojača ekstremno desničarske i nacionalističke partije širom Evrope, jer obe dele isti cilj oslabljene i podeljene Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari