Andrej Šiško: Štajerski domoljub 1

Andrej Šiško, lider Pokreta ujedinjene Slovenije i bivši predsednički kandidat, priveden je zajedno sa još nekoliko osoba zbog paravojnih aktivnosti. Osumnjičeni se suočavaju sa optužbama za „podsticanje nasilne promene ustavnog poretka“.

Naime, na snimku koji je osvanuo u javnosti o postrojavanju straže u Mariboru prikazano je nekoliko desetina maskiranih muškaraca na obuci u vojnoj odeći, dok drže sekire i puške, koji se navodno pripremaju za „odbranu granice“. Slovenačka javnost osuđuje sve ovo.

Šiško zastupa stav da većina policijskih zaposlenika podržavaju njegovu inicijativu o uspostavljanju lokalnih paramilitarnih odseka koji bi između ostalog štitili Štajersku i granicu od migranata. Šiško je osnivač paravojne formacije – Štajerska straža, a predstavlja se kao ekstremni desni političar i „štajerski domoljub“. Već izvesno vreme najavljuje „bitku za južnu granicu“.

Šiško je rođen u Kopru 24. aprila 1969, ali su se njegovi još kad je bio beba preselili u Maribor. U živopisnoj biografiji stoji da je još kao učenik srednje ugostiteljske škole u Mariboru osnovao ilegalnu Antikomunističku organizaciju Slovenije (AKOS) i vojno krilo Slovenačke oslobodilačke armije (OSA). Cilj AKOS bio je samostalna Slovenija, što je 1985. u tadašnjoj SFRJ smatrano antidržavnim delovanjem. U vreme tranzicionih promena ka višepartijskom sistemu, Šiško je bio član slovenačkog Demokratskog saveza. Vojsku je služio u Đakovici, gde je prvi put došao u spor sa organima vlasti jer je zagovarao pravo da po ustavu slovenački jezik mora biti zvanični jezik u vojsci, zbog čega je mesec dana odležao u vojnom zatvoru.

Kao devetnaestogodišnjak osniva Front za samostalnu Sloveniju – čiji je cilj bio ujedinjenje Slovenaca i slobodna i nezavisna država Slovenija. Ubrzo će inicirati i osnivanje Slovenačke garde – dobrovoljne organizacije koja je sarađivala sa obaveštajnom službom slovenačke teritorijalne odbrane.

Razočaran u slovenačku politiku, društvo i državu pridružio se mariborskim fudbalskim navijačima Violama, koji su postali najmoćnija i najbolje organizovana slovenačka grupa navijača, prepoznatljiva i na evropskom nivou. Bio je čak i član Upravnog odbora FK Maribor, ali zbog neslaganja sa politikom uprave napušta i klub i Viole. Ipak, njegovo srce je ostalo ljubičasto: štajerska lojalnost – Viola do groba!

Šiško će 2006. biti osuđen za pokušaj ubistva i postavljanja eksplozivnog uređaja pod auto Milana Klementa, uz pomoć predsednika SNS Zmaga Jelinčiča 1992. Oslobođen je nakon 22 meseca. Tri godine kasnije diplomirao je iz oblasti informatike i postao IT inženjer.

Danas je prvenstveno publicista i autor nekoliko knjiga. Otac je troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari