Slučaj "Andrej Vučić i lična karta": Potpuna zastarelost za četvoro osumnjičenih, jedan umro, ostalima suđenje u oktobru 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Početak ponovnog suđenja optuženima da su navodno izvlačili i prali novac koristeći fantomske firme, registrovane falsifikovanim ličnim kartama, među kojima je i lična karta brata srpskog predsednika Andreja Vučića, zakazan je za 1. oktobar

Na pripremnom ročištu u predmetu Asomakum, tužilaštvo i odbrana su, uz manje izmene, ostali pri dokaznim predlozima, a početak glavnog pretresa zakazan je za 1. oktobar, rekao je Dragoslav Otašević, advokat jednog od okrivljenih za BIRN.

Prethodna četiri pripremna ročišta pred Višim sudom u Beogradu odlagana su zbog izostanka pojedinih optuženih i njihovih advokata.

Predmet Asomakum započet je u decembru 2017. godine, a zatim je suđenje vraćeno na početak nakon penzionisanja sutkinje Vesne Božović Milošević prošle godine.

Zbog dugotrajnosti postupka, od 18 uhapšenih u policijskoj akciji 2015. godine, apsolutna zastara je nastupila za četvoro optuženih, a jedan je preminuo, pa je sada optuženo 13 osoba.

Optuženi se terete da su navodno koristili fantomske firme, registrujući ih falsifikovanim ličnim kartama, uključujući i ličnu kartu brata srpskog predsednika Andreja Vučića, kako bi izvukli novac iz budžeta i prali ga.

Optužnica u predmetu Asomakum opisuje niz transakcija iz 2009. i 2010. između fantomskih firmi i stvarnih preduzeća, optužujući petoricu za pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću se dodatno stavlja na teret prevara, zbog osnivanja fantomskih preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata.

Do hapšenje optuženih došlo je pošto je tadašnji poslanik Zoran Živković na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. godine rekao je Andrej Vučić navodni vlasnik kompanije Asomakum.

Ubrzo posle toga, a četiri i po godine nakon osnivanja ove firme, Andrej Vučić je podneo tužbu tražeći proglašenje ništavosti osnivačkog akta preduzeća Asomakum, što je potvrđeno 2016. godine.

BIRN prati ovu priču od samog početka, a svi relevantni tekstovi mogu se naći u posebnom odeljku pod nazivom „Slučaj Asomakum“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari