Anegdota iz beogradskog kupatila: Umesto sapuna, podmetnuo prijatelju soma 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan, pre 110 godina, Mali Žurnal je pisao o situaciji dva prijatelja koja su se, umesto sapunom, okupala somom.

Kako piše Mali Žurnal, događaj se desio u Beogradu u jednom kupatilu, a o njemu se posebno pričalo u Karađorđevoj ulici gde su tada živela dva glavna lika ove priče, Pera Šuca i Laza brica.

„Njih dva nikad se gotovo ne razdvajaju u kafani na šljivovici, u kojoj se majstor Laza toliko dobro razume da od silnih proba često i pod bilijarom zaspi; u šetnji; u razgovoru, pa i na kupanju“, piše autor.

Anegdota iz beogradskog kupatila: Umesto sapuna, podmetnuo prijatelju soma 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Ova dva prijatelja, kako je opisano, zajedno su učestvovala u svemu, od ispijanja kafe do šetnje i kupanja. Pa, kako su bili članovi Narodnog zdravlja, odlučili su da iskoriste povlastice i za kupanje.

Iako su se i ranije tu kupali, jednog dana je došlo do neobične situacije. Obojica su shvatili da je sapun kojim se se kupali neobično jak i da im peče oči.

Laza je u jednom trenutku dao Peri sapun u ruke, ali Pera se nije usudio da otvori oči i vidi o čemu se radi iako je shvatio, kao poznavatelj sapuna, da mu je sapun u rukama mekan za razliku od uobičajenog. Nakon nekog vremena je uzviknuo.

„Bre, to nije sapun!“, rekao je Pera kad je shvatio da mu je drug umesto sapuna uvalio soma.

I dok je Laza napustio kupatilo sa smehom, Pera je ostao da obriše sapunicu i posle toga se u to kupatilo nije ni vraćao na kupanje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari