ANEM se protivi izručenju novinara Andreja Gnjota Belorusiji 1Foto: Privatna arhiva

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštila je danas da je saglasna sa stavom Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) da Apelacioni sud Srbije ne sme da udovolji zahtevu beloruskih vlasti o izručenju novinara Andreja Gnjota toj zemlji.

Viši sud u Beogradu doneo je 31. maja odluku o izručenju Gnjota Belorusiji zbog utaje poreza, navode mediji i Gnjot, koji je razgovarao sa Komitetom za zaštitu novinara (CPJ), a odluka je javno saopštena novinaru 13. juna.

Beloruske vlasti optužile su Gnjota za utaju poreza jer navodno nije platio oko 300.000 evra (323.600 dolara) u periodu od 2012. do 2018. godine.

On negira optužbe za utaju poreza, a njegova odbrana smatra da je njegov progon politički motivisan.

Gnjot, filmski stvaralac, sarađivao je sa brojnim nezavisnim novinskim kućama, uključujući Radio Svabodu, tokom protesta 2020. godine na kojima je zahtevana ostavka predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka nakon izbora u zemlji.

Takođe je jedan od osnivača „SOS BI“, nezavisnog udruženja beloruskih sportista koje je uticalo na otkazivanje Svetskog prvenstva u hokeju na ledu u Belorusiji 2021. godine

Beloruske vlasti su 2021. godine označile i Radio Svabodu i „SOS BI“ kao „ekstremističke“ grupe.

Vlasti Srbije uhapsile su Gnjota u Beogradu, glavnom gradu, 30. oktobra 2023. godine, na osnovu Interpolove poternice koju je raspisao beloruski biro Interpola.

Ako Gnjot bude izručen Belorusiji, potencijalno bi mogao da se suoči sa dodatnim optužbama za stvaranje ili učešće u ekstremističkoj grupi, za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, dodaje se u saopštenju ANEM-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari