ANEM: Ustavni sud odgovorio na zahtev Verana Matića u vezi sa inicijativom Saveta REM 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Ustavni sud je odgovorio na zahtev predsednika Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Verana Matića povodom inicijative Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), u vezi sa Zakonom o elektronskim medijima.

To je danas saopštio ANEM, te naveo da je Ustavni sud povodom inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana Zakona o elektronskim medijima „formiran predmet“ i da je postupak „u navedenom predmetu u toku”.

„Matićev zahtev za pristup informaciji od javnog značaja u vezi sa inicijativom Saveta REM usledio je nakon proteka zakonskog roka i izjave ministra informisanja i telekomunikacija Dejana Ristića da javni poziv skupštinskog Odbora za kulturu i infomisanje za izbor novih članova Saveta REM neće biti raspisan sve dok se ne okonča započeta procedura pred Ustavnim sudom“, podseća se.

Navedeno je i da „ignorisanje ključnih odredbi Zakona o elektronskim medijima usled podnete inicijative Saveta REM pred Ustavnim sudom predstavlja otvoreno izrugivanje vladajuće elite pravnom poretku i vladavini prava“.

„Odgovornost za nepoštovanje ove zakonske odredbe u najvećoj meri snose predsednica parlamenta i predsednica skupštinskog odbora nadležnog za informisanje, koji na osnovu Zakona o elektronskim medijima još uvek nije objavio javni poziv za predlaganje kandidata za člana Saveta, najranije šest meseci, a najkasnije tri meseca pre prestanka mandata člana Saveta“, dodaje se u saopštenju.

Ukazano je i da „u međuvremenu, prekoračen i važeći zakonski rok (najranije šest meseci, a najkasnije tri meseca pre prestanka mandata člana Saveta) u vezi sa pozivom za izbor predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih manjina, čiji mandat u Savetu REM ističe 27. decembra ove godie“.

„Ovakvim pristupom, članstvo Saveta REM će se vremenom osipati uz onemogućavanje ovlašćenih predlagača da imaju svoje izabrane predstavnike po osnovu Zakona o elektronskim medijima, što je još jedan dokaz nepostojanja iskrene političke volje ovdašnje vlasti za medijske reforme“, dodao je ANEM.

ANEM je 20. septembra saopštio da je Matić uputio Ustavnom sudu Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja a povodom inicijative REM-a u vezi Zakona o elektronskim medijima.

Matić to zatražio „povodom inicijative Saveta REM za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 126. stav 1 Zakona o elektronskim medijima“.

Podseća se da je na sednici Saveta REM, 3. juna 2024. doneta odluka o podnošenju inicijative Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odredbe člana 126. stav 1. Zakona o elektronskim medijima.

Ta odredba predviđa da „članovi Saveta izabrani u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima nastavljaju da obavljaju tu funkciju do isteka jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona“, navodi se.

„Imajući u vidu da je Zakon o elektronskim medijima stupio na snagu početkom novembra 2023. jasno je da godinu dana kasnije neće doći do smene postojećeg i imenovanja novih članova Saveta REM“, navodi se.

Ukazano je da je to „protivno zakonu i dogovoru postignutom na sastanku predstavnika novinarske i medijske zajednice sa tadašnjom predsednicom Vlade Anom Brnabić, predstavnicima misije OEBS-a i Delegacije EU u Srbiji, održanom u oktobru 2023“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari